Flurbiprofenin sitotoksik, genotoksik ve apoptotik etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the cytotoxic, genotoxic and apoptotic effects of flurbyprophene
- Tez No: 521538
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ ÜNDEĞER BUCURGAT, DOÇ. DR. AYŞE EKEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Flurbiprofen, apoptoz, antikanser, sitotoksisite, genotoksisite Erciyes Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Birimi (TDK-2017-7376), Flurbiprofen, apoptosis, anticancer, cytotoxicity, genotoxicity Erciyes University Scientific Research Unit (TDK-2017-7376)
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Toksikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Toksikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Flurbiprofen, propiyonik asit türevi bir non steroidal antiinflamatuvar (NSAİ) ilaçtır. NSAİ ilaçların antikanser etkileri ile ilgili birçok çalışma mevcut olmasının yanı sıra flurbiprofen ile yapılmış çalışma sayısı azdır ve flurbiprofenin antikanser etki mekanizması tam olarak bilinmemektedir. Bu amaçla flurbiprofenin sitotoksik, genotoksik ve apoptotik etkileri insan serviks kanser (HeLa) ve insan karaciğer kanser (HepG2) hücre hatlarında araştırılmıştır. Sitotoksisite ölçümü geniş doz aralığında çalışılmış ve 24, 48, 72 saatlik maruziyet süreleri değerlendirilmiştir. Sonuçta sitotoksisitenin her iki hücre hattında da doza ve zamana bağımlı olarak arttığı gözlenmiştir. Genotoksisite çalışması 48 saatlik maruziyet süresi ve belirlenmiş dozlar ile yapılmıştır. DNA kuyruk uzunluğu, kuyruk yoğunluğu ve kuyruk momenti değerlendirmelerinde hücrelerde DNA hasarında doza bağımlı bir artış gözlenmiştir. Erken apoptoz, gerçek zamanlı polimeraz zincir reaksiyonu (RT-PCR) kullanılarak gen düzeyinde değerlendirilmiştir. 48 saatlik maruziyet sonucunda; apoptotik genler olan p53, Bax, kaspaz-3 ve kaspaz-9 gen düzeylerinde artma ve antiapoptotik genler olan BcL-2 ve survivin gen düzeylerinde azalma gözlenmiştir. Geç apoptoz ve hücre döngüsü analizleri ise akım sitometri kullanılarak değerlendirilmiştir. Her iki hücrede de geç apoptoz bulgusuna rastlanmamış ve hücre döngüsünde belirgin bir yığılma gözlenmemiştir. Hücrelerin genel olarak prolifere hücre özelliği gösterdiği belirlenmiştir. Sonuç olarak belirlenen dozlarda ve belirlenen maruziyet süresi sonunda flurbiprofenin her iki hücre hattında da apoptotik etki gösterdiği, fakat apoptoz sürecinin henüz tamamlanmadığı gözlenmiştir. Çalışmadan elde edilen bulgular, flurbiprofenin gen düzeyinde etkili olduğunu ve hücre içi yolak ile apoptozu indüklediğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Flurbiprofen is a propionic acid-derived non steroid anti-inflammatory drug. Although there are many studies of the anticancer effects of NSAI drugs, there are few studies of flurbiprofen and the anticancer activity of flurbiprofen is not fully understood. In this study, cytotoxic, genotoxic and apoptotic effects of flurbiprofen were evaluated in human cervical cancer (HeLa) and human liver cancer (HepG2) cell lines. Cytotoxicity was measured at a wide dose range and exposure times with 24, 48 and 72 hours were evaluated. As a result, it was observed that cytotoxicity increased both dose and time dependent in both cell lines. Genotoxicity study was performed with 48 hours exposure time and determined doses. DNA tail length, tail density and tail moment evaluations revealed a dose-dependent increase in DNA damage in cells. Early apoptosis was evaluated at the gene level using real-time polymerase chain reaction (RT-PCR). After 48 hours exposure; increased levels of apoptotic genes p53, Bax, caspase-3 and caspase-9, and decreased levels of BcL-2 and survivin genes, which are antiapoptotic genes. Late apoptosis and cell cycle analyzes were evaluated using flow cytometry. No evidence of late apoptosis was observed in both cells and no significant arrest was observed in the cell cycle. It has been determined that the cells generally exhibit proliferating cell characteristics. As a result, it was observed that flurbiprofen had an apoptotic effect at both the determined doses and at the end of the determined exposure period, but the apoptosis process was not completed yet. Findings from the study indicate that flurbiprofen is effective at gene level and induces apoptosis with intracellular pathway.