Yüksek sıcaklıklarda ni-esaslı çok bileşenli alaşım sistemlerinde gibbs serbest enerjisinin termodinamik olarak incelenmesi
Thermodynamical investigation of gibbs free energy of ni-based multi component alloys at high temperatures summary
  1. Tez No: 521575
  2. Yazar: FIRAT DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ DOGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İntegral entalpi, Gibbs serbest enerjisi, iki, üçlü ve yedi bileşenli alaşımlar, İntegral enthalpy, Gibbs free energy, two, three and seven component alloys, Geometric models
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu çalışmada, Chou' nun genel çözüm modeli, üçlü sıvı Co-Sb-Sn alaşımlarının seçilen üç xSb / xSn=1/3, xCo / xSb=1/5 ve xCo / xSn = 1/4, dörtlü alaşımlardan seçilen dörtlü Ag10-In80-Pd-Sn10, Ag20-In60-Pd-Sn20 ve yedi bileşenli Ni-Cr-Co-Al-Mo-Ti-Cu alaşımlarının, xNi = xCu, xCr = xTi, xCo = xTi, xAl = xTi, xMo = r xTi, xTi = (1- xCu)/(r+5) ve r = 0.1 kesitleri için alaşımların integral entalpilerinin sırasıyla 1273 K, 1173 K ve 2000 K' de hesaplanması için kullanılmıştır. Chou modelinin yukarıda belirtilen alaşımlara uygulanmasına ilişkin literatürde herhangi bir bilgiye rastlanmamakla birlikte, Kohler, Muggianu ve Toop gibi diğer geleneksel modeller de mevcut hesaplamalara dahil edilmiştir. Standart sapma ifadesi kullanarak, geometrik modellerin sonuçları ve ilgili deneylerin sonuçları arasında oldukça iyi bir uyuşma olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In the present study, Chou's the general solution model has been used to predict the integral enthalpies of mixing of liquid Co-Sb-Sn ternary alloys with three selected sections xSb / xSn=1/3, xCo / xSb=1/5 ve xCo / xSn = 1/4, Ag10-In80-Pd-Sn10 , Ag20-In60-Pd-Sn20 quaternary alloys and Ni-Cr-Co-Al-Mo-Ti-Cu with seven component alloys with selected sections, xNi = xCu, xCr = xTi, xCo = xTi, xAl = xTi, xMo = r xTi, xTi = (1- xCu)/(r+5) and r = 0.1, at temperatures 1273, 1173 K, K and 2000 K, respectively . However, any information in the literature regarding the application of Chou's model to the alloys in mentioned above could not find, the other traditional models such as Kohler, Muggianu and Toop are also included in present calculations. Using standart deviation formula, it is seen that some reasonable agreement between the results of the geometric models and those of related experiments.