Kitosan tiyosemikarbazon türevleri ve komplekslerinin sentezi ve karakterizasyonu
Synthesis and characterization of chitosan thiosemicarbazone derivatives and their complexes
- Tez No: 521608
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA KARİPCİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Kitosan, Schiff bazı, Tiyosemikarbazon, Metal kompleksi
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Anorganik Kimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Tiyosemikarbazon kitosan türevleri tiyosemikarbazit kitosanın sırasıyla fenilaldehit ve o-hidroksifenilaldehit ile kondenzasyon reaksiyonu ile hazırlanmıştır. Bu ligandlar yeni Mn(II), Co(II), Cu(II) ve Zn(II) metal komplekslerini sentezlemek için kullanılmıştır. Ligandların ve sentezlenen komplekslerin yapısal özellikleri elemental analiz, manyetik susseptibilite, molar iletkenlik ölçümü ve FT-IR ile tespit edilmiştir. Komplekslerin termal ve yüzey özellikleri sırasıyla TG/DTA eğrileri ve SEM görüntüleri yardımıyla incelenmiştir. Ligandların ve metal komplekslerinin antimikrobiyal aktivite çalışmaları Staphylococcus aureus, methicillin-resistant S. aureus (MRSA), Bacillus cereus, Enterococcus faecalis, Escherichia coli, S. monoctogenes, Salmonella typhi bakterileri Candida albicans mayasının standart suşlarında (patojen) yapılmıştır. Bileşikler test edilen gram-pozitif bakterilerin büyümesinde belirgin bir inhibisyon göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Thiosemicarbazone chitosan derivatives have been prepared by condensation reaction of thiosemicarbazide chitosan with phenylaldehyde and o-hydroxyphenylaldehyde, respectively. These ligands have been used to synthesize the new metal complexes of Mn(II), Co(II), Cu(II) and Zn(II). The structural properties of the ligands and the synthesized complexes have been investigated by elemental analysis, magnetic susceptibility, molar conductance measurement and FT-IR. Thermal and surface properties of the complexes have been also discussed from the investigation of their TG/DTA curves and SEM images, respectively. Antimicrobial activity studies of ligands and their metal complexes have been carried out on standard strains (human pathogenic) of bacteria Staphylococcus aureus, methicillin-resistant S. aureus (MRSA), Bacillus cereus, Enterococcus faecalis, Escherichia coli, S. monoctogenes, Salmonella typhi and the yeast Candida albicans. The compounds showed a significant inhibition of the growth of the gram-positive bacteria tested. KeyWords : Chitosan, Schiff base, Thiosemicarbazone, Metal complex Thesis Supervisor: Prof. Dr. Fatma KARİPCİN Page Number: 65