Üniverite öğrencilerinin sosyal medya kullanım alışkanlıkları ve e-öğrenme stilleri arasındakiilişki
The relationship between university students 'social media use habits and e-learning style
  1. Tez No: 521613
  2. Yazar: ÜMİT YETİŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN ERCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal medya, E-öğrenme stilleri, Üniversite öğrencileri, Social media, E-learning styles, University students
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Enformatik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
Bu araştırmada üniversite öğrencilerinin sosyal medya kullanım alışkanlıkları ve e-öğrenme stilleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Yapılan çalışmada katılımcıların demografik özelliklerine göre çeşitli değerlendirmelerde bulunulmuştur. Araştırmanın evrenine, 2017/2018 eğitim öğretim yılı güz döneminde Kahramanmaraş'ta bulunan bir devlet üniversitesinde öğrenim gören üniversite öğrencileri katılmıştır. Araştırmaya 327 Eğitim Fakültesi 540 Mühendislik Mimarlık Fakültesi öğrencileri olmak üzere toplam 867 öğrenci katılmıştır. Çalışmada üniversite öğrencilerinin, sosyal medya kullanım alışkanlıklarını ölçmek için Otrar ve Argın (2013) tarafından geliştirilen 23 maddelik 4'lü likert tipinde“Sosyal Medya Tutum Ölçeği”e-öğrenme stillerinin ölçmek için Gülbahar ve Alper (2014) tarafından geliştirilen 38 maddelik 7'li likert tipinde“E-öğrenme Stilleri Ölçeği”ve kişisel bilgilerini belirlemek amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Verilerin analizi için bağımsız gruplar t-testi, tek yönlü varyans analizi, Bonferroni anlamlılık testi, Pearson kolerasyon analizi ve Regresyon analizi kullanılmıştır. Üniversite öğrencilerinin sosyal medya kullanım alışkanlıklarının orta düzeyde olduğu tesbit edilmiştir. Ayrıca üniversite öğrencilerinin sosyal medya kullanım alışkanlıkları ile cinsiyet, sınıf, öğrenim görülen fakülte, internete bağlanmak için kullanılan cihaz, internet bağlantısı sahibi olma durumu, günlük internet kullanım süresi ve internet deneyimi değişkenleri, akıllı telefona sahip olma değişkenleri arasında anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir. Üniversite öğrencilerinin e-öğrenme stilleri kullanımı, yüksek düzeyde tesbit edilmiştir. Ayrıca üniversite öğrencilerinin e-öğrenme stilleri ile cinsiyet, sınıf, öğrenim görülen fakülte, internete bağlanmak için kullanılan cihaz, internet bağlantısı sahibi olma durumu, günlük internet kullanım süresi ve internet deneyimi değişkenleri, akıllı telefona sahip olma değişkenleri arasında anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir. Çalışmada sosyal medya kullanım alışkanlıkları ve e-öğrenme stilleri arasında, düşük düzeyde ve pozitif yönde anlamlı bir ilişkinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The relationship between social media usage habits and e-learning styles of university students in this study and valious various evaluations were made according to the demographic characteristics of the participants. The study group is composed of the students of Kahramanmaraş Sütçü İmam University Faculty of Education and Faculty of Engineering and Architecture in the autumn semester of 2017/2018 academic year. 327 Faculty of Education and 540 Engineering and Architecture Faculty students totally 687 students have participated to this study. In order to measure the habits of social media usage of university students in the study, a 23-item likert type“Social Media Attitude Measure”developed by Otrar ve Argın (2013), E-learning Style Scale“was used to measure the e-learning styles of 38-point likert type developed by Gülbahar and Alper (2014) and ”Personal Information Form" developed by the researcher were used to determine personal information. Independent groups t-test, one-way variance analysis, Bonferroni significance test and Pearson correlation analysis were used for the analysis of the data. It can be said that university students have moderate social media usage habits. In addition, between the social media usage habits of university students and the variables such as gender, class, faculty of education, device used to connect internet, internet connection status, daily internet usage period and variables of internet experience and having smartphone were found. We can say that the e-learning style scale of university students is high level. There was a significant difference between e-learning styles of university students and variables of gender, class, education faculty, device used to connect to internet, internet connection status, daily internet usage time and internet experience variables and having smartphone. In this study, there was at the low level and positively reletion between the social media usase hobits and e-learingstyles.