Üniversite öğrencilerinin sosyal medya kullanım alışkanlıkları ve motivasyonları
Social media usage habits and motivations of university students
  1. Tez No: 503264
  2. Yazar: ÖMER İÇİRGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MAKBULE EVRİM GÜLSÜNLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Halkla İlişkiler, İletişim Bilimleri, Education and Training, Public Relations, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Üniversite, Sosyal Medya, Alışkanlık, Motivasyon, University, Social Media, Habits, Motivation
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Üniversite öğrencilerinin sosyal medya kullanım alışkanlıkları ve motivasyonlarını belirlemeyi amaçlayan bu araştırma nicel verilere dayalı genel tarama modelinde ve ilişkisel tarama modelinde bir araştırmadır. Araştırma evreni, Konya Selçuk Üniversitesi 2017-2018 eğitim öğretim yılında İletişim Fakültesi'nde okuyan öğrenciler olarak belirlenmiştir. Konya Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrenci sayıları, fakültenin öğrenci işleri biriminden alınmıştır. Alınan sayılara göre İletişim Fakültesi'nde 2017-2018 yılında okuyan toplam öğrenci sayısı (α=2866) olarak tespit edilmiştir. Araştırmada Konya Selçuk Üniversitesi 2017-2018 eğitim öğretim yılında İletişim Fakültesi'nde okuyan öğrencileri (n=339) evrenden kolayda örnekleme alma yöntemiyle seçilmiştir. İnternet kullanım motivasyonlarını saptamak amacıyla Balcı ve Ayhan (2007) tarafından hazırlanan ölçek üniversite öğrencilerinin sosyal medya kullanım alışkanlıkları ve motivasyonlarına düzenlenerek, geçerlik ve güvenirlik analizleri yapılarak kullanılmıştır. Araştırmada üniversite öğrencilerinin sosyal medya kullanım alışkanlıkları ve motivasyonları yüksek düzeyde çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This research, which aims to determine the social media usage habits and motivations of university students, is a research in the general screening model based on quantitative data and in the relational screening model. The research universe was determined as Konya Selcuk University students studying at the faculty of communication in the academic year 2017-2018. Konya Selcuk University Communication Faculty student numbers were taken from student affairs of the faculty. The total number of students studying in 2017-2018 at the faculty of communication according to the number received was determined as α = 2866. In the study Konya Selçuk University students (n = 339) who were studying at the faculty of communication in the academic year of 2017-2018 were chosen by sampling method easily. The scale prepared by Balcı and Ayhan (2007) in order to determine internet usage motivations was used to analyze the validity and reliability of the students' social media usage habits and motivations. The social media usage habits and motivations of the university students were high in the research.