Suriyeli mülteciler ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan gebelerin doğum ve erken yenidoğan sonuçlarının karşılaştırılması
The comparison of Syrian refugees pregnants and the republic of Turkey citizens pregnants pregnancy and early newborns results
  1. Tez No: 521679
  2. Yazar: AYÇA ÖZGÜREL
  3. Danışmanlar: UZMAN NAZAN TARHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Anne sağlığı, Gebelik sonuçları, Perinatal sonuçlar, Suriyeli mülteciler, Maternal health, Obstetric outcome, Perinatal outcome, Syrian refugees
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: ​Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 38
Özet
AMAÇ: Hastanemizde doğum yapmış Suriyeli mülteciler ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan gebelerin klinik özellikleri ile gebelik ve erken yenidoğan sonuçlarının karşılaştırılması. GEREÇ VE YÖNTEM: Zeynep Kamil Eğitim Araştırma Hastanesi'nde Ocak 2015-Ağustos 2018 tarihleri arasında tekiz canlı doğum yapmış 100'ü Suriyeli mülteci, 100'ü Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan toplam 200 gebenin kayıtları arşiv dosyalarından ve elektronik kayıt sisteminden geriye dönük olarak incelenmiştir. Hastaların bilgileri 21 farklı değişkenle değerlendirilmiştir. Birincil amacımız, gebelerin doğum öncesinde yeterli sayıda hastaneye ulaşıp, tarama testleri ve özelliklerinin ne kadar değerlendirilmiş olduğunu öğrenmek ve bu durumun erken yenidoğan sonuçlarına nasıl yansıdığını görmekti. BULGULAR: Çalışmamızda Suriyeli gebelerin hemoglobin, hematokrit ve MCV değerleri Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gebelerden istatistiksel açıdan anlamlı olarak düşük saptandı. Tarama testleri açısından baktığımızda (1. trimester tarama, 2. trimester tarama, 2. düzey ultrasonografi, OGTT), Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gebelerin bu testleri yaptırma oranı istatistiksel açıdan anlamlı olarak yüksek saptandı. Yine hastanemize gebeliği boyunca başvuru sayıları açısından gebeleri karşılaştırdığımızda, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gebelerin hastaneye başvuru sayısı Suriyeli gebelerden istatistiksel açıdan anlamlı olacak şekilde daha fazla olarak saptandı. Diğer değerlendirdiğimiz parametreler açısından ise her iki grup arasında anlamlı bir farklılık saptanmadı. SONUÇ: Suriyeli mültecilerin Türkçe dilini bilmemeleri, kültürel farklılıklar, düşük sosyoekonomik düzey gibi sebeplerle de yeterli sağlık hizmeti alamadıkları görülmektedir. Bu sebepler doğrultusunda, mülteci kadınlara yönelik Türkçe dil eğitimi verecek kursların açılması, sağlık kurumlarından faydalanmaları için nitelikli tercümanların bulunması gibi düzenlemeler yapılabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Clinical characteristics of pregnant women of Syrian refugees and citizens of the Republic of Turkey have been given birth in our hospital and comparison of early pregnancy and neonatal outcomes. Materials and methods: Zeynep Kamil Training and Research Hospital in January 2015-August 2018 between the dates made singleton live births to 100 Syrian refugees and 100 Republic of Turkey citizens of the total 200 pregnant records archive file with the electronic registration system was studied retrospectively. The patients' information was evaluated with 21 different variables. Our primary goal was to get enough hospitalizations before the birth of pregnant women, to learn how to evaluate screening tests and their characteristics, and to see how this situation was reflected in early neonatal outcomes. Results: In our study, for Syrian pregnant's hemoglobin, hematocrit and MCV values was found to be statistically significantly lower than the citizens of the Republic of Turkey. In terms of screening tests (1st trimester scanning, 2nd trimester screening, level 2 ultrasound, OGTT) citizens of the Republic of Turkey pregnancies had significantly higher rates from a statistical point of these tests. Again, our hospital was detected during pregnancy in terms of the number of applications for pregnant women citizens of the Republic of Turkey, when we compare the number of hospital admissions for pregnant women as more Syrians to be statistically significant. There were no significant differences between the two groups in terms of other parameters. Conclusion: It is seen that, Syrian refugees do not have sufficient health service due to low socioeconomic level, different language and cultural differences. For these reasons, arrangements can be made to open courses for Turkish language training for refugee women and to have qualified translators to benefit from health institutions.