Silaj materyalde yoğunluk hesaplama yöntemlerinin karşılaştırılması
Comparison of intensity measurement methods in silage material
  1. Tez No: 521727
  2. Yazar: MUSTAFA ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FULYA TAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Yoğunluk, silaj, silo, hacim, basınç
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyosistem Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmada, saha koşullarında toprak üstü yığın siloda mısır silajı yapımında materyalin yoğunluğunu belirlemek amacıyla farklı yoğunluk hesaplama yöntemleri test edilmiştir. Kaba yoğunluk ölçümü, yığın yoğunluğu ölçümü (D1, D2, K1 ve K2) ve penetrometre ölçümü olmak üzere üç farklı yöntem kullanılmıştır. Yoğunluk ölçümleri silolama aşamasında ve silolama sonrası açım aşamasında olmak üzere iki farklı dönemde yürütülmüştür. Ölçümler silonun genel durumunu ifade edebilmek için silonun alt, orta ve üst katmanlarında tekrarlamalı olarak yapılmıştır. Silo içerisinde aynı zamanda katmanlarda PMS (basınç ölçüm sistemi) kullanılarak sıkıştırma kuvveti ve silo içerisine yerleştiren ve veri-kayıt özelliği olan sıcaklık sensörleri vasıtası ile silo içi sıcaklık değerleri ölçülmüştür. Böylece, silonun sıkıştırılmasının yönetimine göre silaj yoğunluğunun değişkenliği incelenebilmiştir. Sıcaklık değerleri de doğru fermantasyon sürecini ifade etmesi anlamında önemlidir. Bu araştırma yoğunluk ölçümlerinin silolama aşamasında yapılması anlamında da önemli bir araştırmadır. Sıkıştırmanın yeterli seviyede olması nitelikli silaj elde etmede önemlidir. Bu nedenle silaj yemlerin açım sonrası analizlerine göre Flieg puanlama sistemleri yapılmış ve yoğunluk ölçümlerine göre incelenmiştir. Araştırma sonucuna göre, incelenen tüm yöntemlerde yoğunluk değerlerinde farklılıklar hesaplanmasına rağmen, tüm yöntemlerde materyal yoğunluğu üst katmandan alt katmana doğru indikçe artış göstermiştir. Bu durum açım aşamasında da benzer sonuçlar göstermiştir. En yüksek yoğunluk sıkıştırma basıncının yüksek ölçüldüğü noktada hesaplanırken, en iyi Flieg puanlaması da bu bölgeden alınan silaj örneklerinde hesaplanmıştır. Silo genelinde eşit düzeyde yüksek yoğunluk, doğru bir silo yönetimi ile mümkündür.
Özet (Çeviri)
In this study, different methods of intensity measurement have been tested in order to determine the intensity of the material in corn silage making on surface mass silo on site conditions. Three different methods, bulk intensity measurement, mass intensity measurement (D1, D2, K1, K2)and penetrometer measurement ,have been used. Intensity measurements have been carried out within two different periods as during ensilaging and after ensilaging. Measurements have been made repetitively on bottom, middle and upper layers in order to express the general state of the silo. At the same time, compression force has been measured on the layers by using PMS (pressure measurement system) and the potential temperature has been measured by using temperature sensors which were located inside the silo and can save data.Therefore, the variability of silo intensity can be observed according to the compression of the silo. Potential temperatures are important for expressing the correct fermentation process. This study is important in the meaning of making the intensity measurements during ensilaging. The compression being at sufficient level is important for obtaining quality silage. Thus, according to the analysis of the silage after opening Flieg scoring systems have been made and observed according to the intensity measurements. According to the result of the study, although there have been different measurements in intensity rates for all methods observed the material intensity has increased by going from the upper layer to the bottom layer in all methods. This situation has been similar during the opening. The highest intensity has been measured at the point that the compression pressure is high and the best Flieg scores have been measured at the silage samples taken from this section. High intensity at equal levels in every part of silo is possible with a correct silo management. Keywords : density, silage, silo, volume, pressure