Viral üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren çocuklarda C reaktif protein düzeyinin ve nötrofil/lenfosit oranının araştırılması
Investigation of C-reactive protein levels and neutrophil / lymphocyte ratio in children with viral upper respiratory tract infection
  1. Tez No: 521731
  2. Yazar: TOLGA TURAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMA YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: ÜSYE, C-reaktif protein, CRP, nötrofil/lenfosit oranı, NLO, ÜSYE, C-reaktif protein, CRP, nötrofil/lenfosit oranı, NLO
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Amaç Bu çalışma ile çocukluk çağı hastalıkları içinde sık görülen viral üst solunum yolu hastalıklarında hem C-reaktif protein düzeyine hem de nötrofil/lenfosit oranına bakarak çocuklarda sık görülen viral üst solunum yolu enfeksiyonlarında tanıya ne kadar yön verebileceğini araştırmayı hedefledik. Yöntem Çalışma retrospektif olarak planlandı ve veriler 1 - 31 Ağustos 2018 tarihleri arasında kliniğimize başvuran, viral üst solunum yolu enfeksiyonu tanısı almış çocuk hastaların dosyaları taranarak elde edildi. İstatistiksel analizler için SPSS 17,0 programı kullanıldı. C-reaktif protein ve nötrofil/lenfosit oranı düzeyleri korelasyon analizi yöntemi ile karşılaştırıldı. Bulgular Çalışma, yaşları bir ay ile 17 yıl arasında değişmekte olan 100 hastada yapıldı. Çalışmaya alınan viral üst solunum yolu enfeksiyonu tanısı almış 100 hastanın % 50' sinde CRP değeri laboratuarın referans değeri olan 5 mg/dL' den yüksek bulundu. C-reaktif protein ve nötrofil/lenfosit oranı değerleri korelasyon analizi ile değerlendirildiğinde, zayıf düzeyde anlamlı ilişkili oldukları saptandı. Sonuç Pediatrik yaş grubunda akut üst solunum yolu enfeksiyonlarında C-reaktif protein düzeyi ile birlikte, nötrofil/lenfosit oranında da istatistikî anlamlı düzeyde artış saptandı.
Özet (Çeviri)
Aim In this study, we aimed to investigate how far the viral upper respiratory tract diseases, which are common in pediatric diseases, can lead to the diagnosis of C-reactive protein level and neutrophil / lymphocyte ratio. Method The study was planned retrospectively and the data were obtained by scanning the files of pediatric patients who were admitted to our clinic between 1 - 31 August 2018 and diagnosed as viral upper respiratory tract infection. SPSS 17.0 program was used for statistical analysis. C-reactive protein and neutrophil / lymphocyte ratio levels were compared by correlation analysis method. Findings The study was performed in 100 patients whose ages ranged from one month to 17 years. The CRP value was higher than the reference value of 5 mg / dL in 50% of 100 patients with viral upper respiratory tract infection. When C-reactive protein and neutrophil / lymphocyte ratio values were evaluated by correlation analysis, they were found to be weakly significant. Result In the pediatric age group, there was a statistically significant increase in neutrophil / lymphocyte ratio with C-reactive protein level in acute upper respiratory tract infections.