Entomopatojen fungus Metarhizium brunneum ve Beauveria bassiana'nın Thaumetopoea wilkinsoni Tams'nın larva dönemine etkileri
Effects of entomopathogenic fungi Metarhizium brunneum and Beauveria bassiana on the larvae of Thaumetopoea wilkinsoni Tams
- Tez No: 521742
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL KARACA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Biological control, Pine processionary moth, entomopathogenic fungi, Metarhizium brunneum, Beauveria bassiana
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 41
Özet
Bu çalışmada yerel olarak izole edilen entomopatojen funguslardan Beauveria bassiana (Bals.) Vull. (BMAUM M6-4) ve Metarhizium brunneum (V275) izolatlarının laboratuvar ve arazi koşullarında çam keseböceğinin son dönem larvalarına olan etkisi belirlenmiştir. Son dönem larvalara laboratuvar koşullarında toprak içine fungus uygulaması ve pupa dönemine geçmeden böcek üzerine fungus uygulaması yapılmıştır. Arazi koşullarında çam ağaçlarına kurulan özel tuzaklar sayesinde toplanan son dönem larvalara yine toprak içine ve böcek üzerine entomopatojen fungus sporları uygulamıştır. Çalışma sonucunda, B. bassiana BMAUM M6-4 izolatının son dönem larvalara laboratuvar koşullarında gözlemlenen %100 enfeksiyon değeri, arazi koşullarında toprağa ve böceğe direk fungus uygulamasında %75 ve %93 olarak belirlenmiştir. Laboratuvar koşullarında uygulanan M. brunneum (V275) izolatı, toprağa fungus ve böceğe fungus uygulaması ile %100 oranında etkili bulunmuştur. Arazi koşullarında, toprağa fungus uygulamasında %94.5 oranında enfeksiyona sebep olurken %2.2 oranında canlı larva bulunmuştur. Böceğe fungus uygulamasında fungustan kaynaklanan ölüm oran %100 olarak belirlenmiştir. Sonuç olarak lokal şekilde izole edilen B. bassiana izolatı ve M. brunneum izolatı son dönem larvalarda enfeksiyona sebep olarak etkinliği belirlenmiştir. Özellikle çam keseböceğinin pupa dönemine geçmek için yaptığı yürüyüş safhasında kurulacak düzenekler ile entomopatojen fungus sporlarının uygulanması bu böcekle mücadelede daha etkili olacağı düşünülmektedir. Bu fungus izolatının arazi koşullarında etkinliği konusunda daha detaylı çalışmalara ihtiyaç vardır. Anahtar Kelimeler: Biyolojik mücadele, çam kese böceği, entomopatojen fungus, Metarhizium brunneum, Beauveria bassiana
Özet (Çeviri)
In this study, locally isolated entomopathogen fungi isolates Beauveria bassiana (BMAUM M6-4) and Metarhizium brunneum (V275) were tested to late instar larvae of the pine processionary moth under laboratory and field conditions. For the late instar larvae, under laboratory conditions fungus were applied into the soil and spraying directly to the insect before the pupa stage. Under field conditions, larvae were collected with a special traps setting up on the pine trees and entomopathogenic fungi were applied as in soil and spraying directly to the larvae. As a result, Beauveria bassiana BMAUM M6-4 isolate was showed 100% infection at the late instar larvae under the laboratory conditions and 75% and 93% infection for the direct fungus application to the soil and spraying directly insect under field condition, respectively. Under laboratory conditions, M. brunneum (V275) isolate caused 100% infection at soil and spraying directly to the larvae. At field conditions, there was 94.5% mortality and 2.2% alive larvae In conclusion, locally isolated B. bassiana and M. brunneum (V275) isolates were determined to cause infection on the late larval stages of the pine processionary moth. More detailed studies on the effectiveness of this isolate in field conditions are needed.