Azaltılmış insektisit dozlarıyla entomopatojen fungus kombinasyonlarının patates böceği (leptinotarsa decemlineata say, 1824) (coleoptera: chrysomelidae) üzerine etkisi
Effects of entomopathogenic fungus combination withreduced insecticide doses on potato beetle (lepti̇notarsa decemli ̇neata say., 1824) coleoptera: effects onchrysomelidae)
  1. Tez No: 953333
  2. Yazar: MEVLÜDE BEYZA BAYHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF YANAR, PROF. DR. DÜRDANE YANAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Entomopathogenic Fungus, Colorado Potato Beetle (Leptinotarsa decemlineata), Insecticide Combination Applications, Biological Control
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fitopatoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmada azaltılmış insektisit dozlarıyla Entomopatojen fungus kombinasyonunun patates böceği (Leptinotarsa decemlineata) üzerine etkisini araştırmak amaçlanmıştır. Bu amaç kapsamında L. decemlineata'nın 3. dönem larva ve erginleri, patates böceğinde ruhsatlı olan bitki koruma ürünlerinin (120g/l Spinetoram, 10 g/l Azadirachtin, 25g/l Deltamethrin ve %20 Acetamiprid) tam, yarı ve çeyrek dozları ve bu dozların entomopatojen fungus (EPF) Beauveria bassiana ve Metarhizium bruneum (BBE2, Sivas10, ORP13 ve ORP18) (1x107 konidiospor ml-1) ile kombinasyonları kullanılmıştır. Çalışma sonuçlarına göre EPF+ Acetamiprid uygulamalarında, tam doz ilaç uygulaması Sivas10, ORP13 ve ORP18 yarı doz kombinasyonları ile 7. günde %100 ölüm oranı sağlamıştır. Acetamiprid yarı doz (%90) ve çeyrek doz (%80) uygulamalarına kıyasla, BBE2+Acetamiprid kombinasyonu 7. günde %95 ölüm oranına ulaşmıştır. Larva denemelerinde, 5. günde Acetamiprid tam doz uygulamasında %90 ölüm oranı görülürken, BBE2 %95, Sivas10, ORP13 ve ORP18 %100 sağlamıştır. Spinetoram uygulamasında, ORP13, ORP18 ve BBE2 + yarı doz Spinetoram kombinasyonları 7. günde sırasıyla %100, %100 ve %95 ölüm oranına ulaşmışken tam doz Spinetoram uygulaması %90 ölüm oranına ulaşmıştır. Yürütülen çalışmada, larva denemelerinde 5. gün sonunda yarı doz Spinetoram ile BBE2, Sivas10 ve ORP13 kombinasyonları ile %100 ölüm oranına ulaşılmış, aynı şekilde tam doz Spinetoram uygulaması da %100 etkili olmuştur. Azadirachtin'in ergin bireylerdeki uygulamasında; Sivas10, ORP13 ve ORP18 ile çeyrek doz kombinasyonları sırasıyla %75, %75 ve %80 ölüm oranı sağlamış, tek başına çeyrek doz Azadirachtin uygulaması ise %55 oranında etkili olmuştur. BBE2 ile yarı doz Azadirachtin kombinasyonu %90, Sivas10, ORP13 ve ORP18 ile yapılan yarı doz Azadirachtin kombinasyonları ise %100 ölüm oranı göstermiştir. Larva uygulamalarında ise BBE2 ve Sivas10 ile yarı doz Azadirachtin kombinasyonları %95, ORP13 ile yapılan aynı kombinasyon ise %100 etki sağlamıştır. Deltamethrin uygulamasında ORP13 ile yarı doz kombinasyonu, tam doz Deltamethrin uygulaması ile aynı, yani %95 ölüm oranı sağlamış, BBE2 ve ORP18 ile yapılan yarı doz kombinasyonları %90'lık ölüm oranı ile yarı doz Deltamethrin 'in tek başına sağladığı %80'lik etkinliği aşmıştır. Larvalarda BBE2 ve Sivas10 ile yarı doz Deltamethrin kombinasyonları %95, ORP13 ile yapılan kombinasyon ise %100 ölüm oranına ulaşmıştır. Bu sonuçlar, düşük doz insektisit ve entomopatojen fungus kombinasyonlarının, önerilen insektisit dozları kadar etkili olabileceğini ve bu yolla kimyasal kullanımının azaltılabileceğini göstermektedir. Anahtar Kelime: Entomopatojen Fungus, Patates Böceği (Leptinotarsa decemlineata), İnsektisit Kombinasyon Uygulaması, Biyolojik kontrol.
Özet (Çeviri)
In this study, the aim was to reduce the intensity of insecticide use against the Colorado potato beetle (Leptinotarsa decemlineata Say.) (Coleoptera: Chrysomelidae), which is a major pest of potatoes and negatively affects production. For this purpose, third instar larvae and adults of L. decemlineata were treated with entomopathogenic fungal isolates propagated in sterile conditions from stock cultures and with registered plant protection products at full, half, and quarter doses (120g/l Spinetoram, 10g/l Azadirachtin, 25g/l Deltamethrin, and 20% Acetamiprid). These treatments were also combined with the entomopathogenic fungi (EPF) Beauveria bassiana and Metarhizium bruneum (BBE2, Sivas10, ORP13, and ORP18) at 1x10⁷ conidiospores ml⁻¹. According to the results, the EPF + Acetamiprid applications showed that full-dose Acetamiprid treatments combined with half doses of Sivas10, ORP13, and ORP18 resulted in 100% mortality on day 7. Compared to half-dose (90%) and quarter-dose (80%) Acetamiprid applications, the BBE2 + Acetamiprid combination achieved 95% mortality on day 7. In larval trials, full-dose Acetamiprid resulted in 90% mortality on day 5, while BBE2, Sivas10, ORP13, and ORP18 achieved 95%, 100%, 100%, and 100% mortality respectively. In Spinetoram applications, combinations of ORP13, ORP18, and BBE2 with half-dose Spinetoram reached 100%, 100%, and 95% mortality respectively by day 7, whereas the full-dose Spinetoram application achieved 90% mortality. In larval trials, combinations of half-dose Spinetoram + BBE2, Sivas10, and ORP13 reached 100% mortality on day 5; similarly, full-dose Spinetoram alone also reached 100% mortality. In adult applications of Azadirachtin, quarter-dose combinations with Sivas10, ORP13, and ORP18 achieved 75%, 75%, and 80% mortality respectively, compared to 55% with Azadirachtin quarter-dose alone. The BBE2 + half-dose Azadirachtin combination achieved 90% mortality, while combinations with Sivas10, ORP13, and ORP18 achieved 100%. In larval applications of Azadirachtin, BBE2 and Sivas10 + half-dose Azadirachtin reached 95% mortality on day 5, while the ORP13 + half-dose Azadirachtin combination reached 100%. In Deltamethrin applications, the ORP13 + half-dose combination (95%) matched the mortality of full-dose Deltamethrin (95%). BBE2 and ORP18 half-dose combinations (90%) surpassed the mortality of Deltamethrin half-dose application (80%). In larval trials, BBE2 and Sivas10 + half-dose Deltamethrin achieved 95% mortality, while ORP13 + half-dose Deltamethrin reached 100%. In conclusion, this study demonstrates that using combinations of reduced-dose insecticides with entomopathogenic fungi can achieve effects comparable to those obtained with recommended full insecticide doses.