Farklı sagittal ve vertikal paterne sahip profil fotoğraflarının estetik açıdan değerlendirilmesi
Aesthetic evaluation of profile photographs with different sagittal and vertical pattern
  1. Tez No: 521759
  2. Yazar: MEHMET TUĞRAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZELİHA MÜGE BAKA
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Estetik, Profil, Anket, Aesthetic, Profile, Survey
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmanın amacı, farklı sagittal ve vertikal paternlere sahip fotoğrafların ortodontistler, diş hekimleri, doktora veya uzmanlık öğrencileri, diş hekimliği öğrencileri, 18 yaş üstü hastalar ve meslek dışı bireyler tarafından değerlendirilmesini sağlayarak, toplumun farklı seviyelerindeki insanların estetik algılarını araştırmaktır. Bu çalışmaya, Türkiye'nin farklı illerinden ortodontistler, diş hekimleri, doktora veya uzmanlık öğrencileri, Konya Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi öğrencileri, Konya Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'ndeki 18 yaş üstü hastalar ve meslek dışı bireyler olmak üzere 373 kişi katılmıştır. Katılımcılara bilgisayarda düzenlenmiş 11 adet kadın ve 11 adet erkek profil fotoğrafları gösterilmiştir. Katılımcılardan fotoğrafları estetik açıdan puanlamaları istenmiştir. Katılımcıların cinsiyet, yaş, eğitim durumu, sosyal statü/meslek, coğrafi bölge, kişinin kendi profili gibi özelliklerine göre istatistiksel veriler elde edilmiştir. En estetik bulunan profil, ideal profil olmuştur. En beğenilmeyen profil ise vertikal boyutu 8 mm azalmış şiddetli Sınıf III profil olmuştur. Cinsiyet, yaş, eğitim durumu, sosyal statü/meslek, coğrafi bölge ve kişinin kendi profili gibi faktörlerde istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Bu faktörler kişinin estetik algısını etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the aesthetic perceptions of people at different levels of society by ensuring that photographs with different sagittal and vertical patterns are evaluated by orthodontists, dentists, doctoral or specialist students, dental students, patients over 18 years of age and non-professional individuals. 373 people including orthodontist, dentist, doctoral or specialist students from different provinces of Turkey, students at Dentistry Faculty of Konya Selçuk University, patients over 18 years of age at Dentistry Faculty of Konya Selçuk University and non-professional individuals participated in this study. 11 female and 11 male profile photos which were arranged on the computer were displayed to the participants. Participants were asked to rate the photographs in terms of aesthetics. Statistical data were obtained according to the features of participants such as gender, age, educational status, social status/ profession, geographical region, person's own profile. The ideal profile was found the most aesthetic profile. The most unesthetic profile was a severe Class III profile with a vertical dimension reduced by 8 mm. Statistically significant differences were found in factors such as gender, age, educational status, social status/profession, geographical region and person's own profile. These factors affect the aesthetic perception of the person.