Yeşil bina projelerinde ileri yapım teknolojilerinin kullanımı üzerine bir araştırma: Prefabrikasyonun sürdürülebilirliğe katkıları
A study on the use of advanced construction technologies in green building projects: The contributions of prefabrication to sustainability
  1. Tez No: 521764
  2. Yazar: ERHAN ARAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FAHRİYE HİLAL HALICIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, yeşil bina, yapım sistemleri, ileri yapım teknolojileri, prefabrikasyon yapım teknolojisi, Sustainability, green building, construction systems, advanced construction technologies, prefabrication construction technology
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilgisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Yeşil binalar daha az enerji tüketimi, kaynakların daha verimli kullanımı, çevresel etkilerinin daha az olması ve kullanıcıları için daha sağlıklı bir ortam sunması gibi sürdürülebilirlik özellikleri ile bilinmektedir. Bu sürdürülebilirlik kriterlerinin sağlanmasında, yeşil bina projelerinin gerçekleştirilmesinde kullanılacak yapım teknolojisinin özellikleri de önem kazanmaktadır. Bu bağlamda, bina endüstrisi binalarda sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmada daha etkili olan yapım teknolojilerinin kullanımına yönelmiştir. Bina yapımında konvansiyonel yapım teknolojilerinin kullanılması ile yüksek miktarda ham madde israfı, inşaat atığı ve enerji tüketimi gerçekleşmektedir. İnşaat sektöründe ileri yapım teknolojilerinin kullanılması işçilik hataları, yapım sırasında çevreye verilen zarar, uygun olmayan çalışma koşulları ve tahmin edilen inşaat maliyetlerinin aşılması gibi sorunlara çözüm bulmak açısından önem kazanmaktadır. İleri yapım teknolojilerinin özellikle prefabrikasyon teknolojilerinin yeşil bina yapımında kullanımının başlıca nedenlerinden biri, çevresel etkilerin azaltılması, güvenli çalışma ve sağlık koşullarının sağlanması, inşaat sırasında ortaya çıkan atığın azaltılması gibi sürdürülebilirlik kriterlerinin sağlanmasını kolaylaştırmaktır. Bu nedenle, çalışmanın amacı yeşil bina projelerinde ileri yapım teknolojilerinin kullanımını araştırmak ve prefabrikasyon yapım teknolojisinin sürdürülebilirliğe olan katkılarını ortaya çıkarmaktır. Çalışma kapsamında öncelikle yeşil bina özellikleri, yapım sistemleri ve ileri yapım teknolojileri hakkında bilgi verilmiştir. İkinci olarak, prefabrikasyon yapım teknolojisi detaylı olarak irdelenmiştir. Daha sonra, çalışmada prefabrikasyon teknolojileri ile yapımı gerçekleştirilen on adet yeşil bina yapım teknolojilerine ve yeşil özelliklerine göre incelenmiştir. Çalışmanın sonucunda, on adet yeşil binanın incelenmesi sonucunda elde edilen bulguların ışığında prefabrikasyon yapım teknolojisinin sürdürülebilirliğe olan potansiyel katkıları belirlenmiştir. Ayrıca, gelecek çalışmalara yönelik bazı öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Green buildings have been well-known with sustainability features such as less energy consumption, more efficient use of resources, less environmental impact and a healthier environment for users. In order to meet these sustainability criteria, the characteristics of construction technologies to be used in the construction process of green building projects are also important. In this context, the building industry has turned to the use of construction technologies that are more effective in achieving sustainability goals in buildings. The use of traditional construction techniques in building construction causes high amounts of raw material waste, construction waste, and energy consumption. Advanced construction technologies come into prominence in the construction industry in order to come up with a solution for problems such as workmanship errors, damage to environment during construction, inadequate operating conditions, and anticipated construction costs. One of the main reasons of the use of advanced construction technologies, particularly prefabrication technologies, in the construction of green buildings is to facilitate providing sustainability criteria such as reducing environmental impacts, ensuring safe working and health conditions, reducing the waste generated during construction. Thus, the purpose of this research is to investigate the use of advanced construction technologies in green building projects and to find out the contributions of prefabrication construction technology to sustainability. In the scope of the research, firstly information about green building features, construction systems, and advanced construction technologies were given. Secondly, prefabrication construction technology was reviewed in detail. After that, ten-green buildings constructed with prefabrication technologies were examined according to their construction technologies and their green features. As a result of this research, the potential contributions of prefabrication construction technology to sustainability were determined through the findings obtained from the result of the examination of these ten-green buildings. In the conclusions, some recommendations for future investigations were also presented.