Adıyaman, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa yörelerine ait ballarının palinolojik ve fizikokimyasal parametreler yönünden araştırılması
Research of palynological and physicochemical parameters of honey in Adiyaman, Kahramanmaras and Sanliurfa regions
  1. Tez No: 521844
  2. Yazar: YUSUF KARAKOYUN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MENDERES ÇENET
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Botanik, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Bal, Palinolojik ve Fizikokimyasal Analizler, Melissapalinoloji, Adıyaman, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Honey, Palynological and Physicochemical analysis, Melissopalynology, Adıyaman, Kahranmanmaraş, Şanlıurfa
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
2017 yılında Adıyaman ilinden 8, Kahramanmaraş ilinden 10 ve Şanlıurfa ilinden 9 olmak üzere toplam 27 adet bal örneği yöre arıcılarından toplanmıştır. Toplanan bal örneklerinin polen analizleri sonucunda; Adıyaman'a ait ballarda 29 familyaya ait 68 takson, Kahramanmaraş'a ait ballarda 36 familyaya ait 78 takson ve Şanlıurfa'ya ait ballarda 33 familyaya ait 72 takson bulunduğu tespit edilmiştir. Bu üç yöreye ait ballarda toplam 41 familyaya ait 98 takson belirlenmiştir. 27 bal örneğinden bir tanesi unifloral, diğer 26 örnek ise multifloral olarak belirlenmiştir. Unifloral örnekte Astragalus sp. taksonu dominant oranda tespit edilmiştir. Diğer 26 örnekte sekonder polene sahip taksonlar ise; Astragalus sp., Brassica sp., Centaurea sp., Carduus sp., Taraxacum sp., Coronilla sp., Medicago sp., Trifolium sp., Echium sp., Myosotis sp., Paliurus sp., Phleum sp., Populus, sp., Cerasus sp., Prunus sp. ve Nicotiana sp., dır. Analiz edilen bal örneklerinde nem, asitlik, pH, brix, değerleri incelendiğinde, bir örnek hariç, diğer ballarda tespit edilen değerlerin Avrupa Birliği Bal Kodeksi ve Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliğine uygun olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In 2017, total of 27 honey samples were collected from local beekeepers, 8 from Adıyaman, 10 from Kahramanmaraş and 9 from Şanlıurfa. As a result of pollen analyzes of collected honey samples; 68 taxa belonging to 29 families belonging to Adıyaman, 78 taxa belonging to 36 families belonging to Kahramanmaraş and 72 taxa belonging to 33 families belonging to Şanlıurfa were found in the. 98 taxa belonging to 41 families were identified in the honeys belonging to these three regions. Of 27 honey samples, one was identified as unifloral and the other 26 samples as multifloral. In the unifloral specimen, the Astragalus sp. taxon was detected dominantly. In the other 26 samples, the taxons with secondary pollen were; Astragalus sp., Brassica sp., Centaurea sp., Carduus sp., Taraxacum sp., Coronilla sp., Medicago sp., Trifolium sp., Echium sp., Myosotis sp., Paliurus sp., Phleum sp., Populus, sp., Cerasus sp., Prunus sp. and Nicotiana sp. When the moisture, acidity, pH, brix values of the honey samples analyzed, it was seen that the values determined in other honeys, except one sample, were in accordance with the European Union Honey Codex and Turkish Food Codex Honey Communique.