Acil servise boğaz ağrısı ile başvuran hastalarda ağrı tedavisinde intravenöz deksketoprofen ve parasetamol etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of the efficacy of intravenous dexketoprofen and paracetamol in the treatment of pain in patients presenting to the emergency department with sore throat
  1. Tez No: 521893
  2. Yazar: ÜZEYİR ÇİMEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ATAKAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: parasetamol, deksketoprofen, acil servis, boğaz ağrısı, paracetamol, dexketoprofen, emergency department, sore throat
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmanın amacı Acil servise boğaz ağrısı ile başvuran hastalarda ağrı tedavisinde intravenöz deksketoprofen ve parasetamol etkinliğinin karşılaştırılmasıdır. Çalışma 2017 Aralık ile 2018 Temmuz tarihleri arasında üçüncü basamak üniversite hastanesinde randomize, çift kör, kontrollü olarak tasarlandı. Boğaz ağrısıyla gelen hastalar İV parasetamol ve İV deksketoprofen grubuna SPSS programı ile randomize edildi. Boğaz ağrısının şiddetinin ölçümünde boğaz ağrısı duyarlılık skalası (BADS) kullanıldı. Üst solunum yolu enfeksiyonu (ÜSYE) sorgulamasına göre en az 2 ÜSYE semptomu olanlar, farengeal inflamasyonun objektif bulguları olanlar (Tonsillofaranjit değerlendirme skoru ≥5), boğaz ağrısı duyarlılık skalasına (BADS) göre 60 mm ve üzeri puan alanlar, yutma zorluğu skalasına (YZS) göre 50 mm ve üzeri olanlar, boğaz şişliği skalasına (BŞS) göre 33 mm ve üzeri olanlar çalışmaya dahil edildi ve bu skalalara göre değerlendirmesi yapıldı. İki yüz hasta çalışmayı tamamladı. Hastaların %51 (n=102)'i parasetamol, %49 (n=98)'u deksketoprofen grubundaydı. Hastaların yaş ortalaması 27,21±10,89 ve %61'i (n=122) kadındı. Yüz yirminci dakika boğaz ağrısı rahatlama skorlarındaki ortalama parasetamolde 4,41±1,18 iken deksketoprofende 4,15±1,23 olarak ölçüldü (p=0,153). Çalışmamızın sonucunda deksketoprofen ve parasetamolün boğaz ağrısını istatistiksel olarak azalttığı, deksketoprofenin ve parasetamolün benzer analjezik etkinlik sağladığı ve aralararında anlamlı bir fark olmadığı saptandı.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to compare the efficacy of intravenous dexketoprofen and paracetamol in the treatment of pain in patients presenting to the emergency department with sore throat. This double-blinded, randomized, controlled study was conducted in the emergency department of a tertiary-care university hospital from December 2017 to July 2018. Patients with sore throat were randomized to the IV paracetamol and IV dexketoprofen group by the SPSS program. Sore throat pain intensity scale was used to measure the severity of sore throat. According to upper respiratory tract infection (URTI) questionare at least 2 URTI symptoms, with objective findings of pharyngeal inflammation (Tonsillopharyngitis evaluation score ≥5), 60 mm or more according to the sore throat pain intensity scale (STPİS), 50 mm and above according to difficulty swallowing scale (DSS), 33 mm and above according to the swollen throat scale (SwoTS) were included in the study and evaluated according to these scales. Two hundred patients were included in the final analysis. Of these patients, 51% (n=102) received paracetamol; 49% (n=98) dexketoprofen. The mean age was 27.21±10.89 years and 61% (n=122) were female. The mean sore throat relief scores at one hundred twenty minute was 4.41±1.18 in the paracetamol group and 4.15±1.23 in the dexketoprofen group (p = 0.153). As a result of our study, dexketoprofen and paracetamol decreased sore throat statistically, dexketoprofen and paracetamol provided similar analgesic activity and no significant difference was found between them.