Viscum album L. subsp. austriacum (Wiesb.) Vollman (Çam Ökse Otu)'un Pinus sylvestris L. (Sarıçam)'in odun elemanlarına Etkileri
The effects of mistletoe (viscum album L. subsp. austriacum (wiesb.) vollm.) on wood anatomy of scots pine (Pinus sylvestris L.)
  1. Tez No: 521998
  2. Yazar: ÇAĞDAŞ GÖL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEDRİ SERDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Viscum album, Pinus sylvestris, Odun anatomisi, Mistletoe, Viscum album, Scots pine (Pinus sylvestris L.), Wood Anatomy
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Bu çalışmada Viscum album L. subsp. austriacum (Wiesb.) Vollman (Çam Ökse Otu)'un Pinus sylvestris L. (Sarıçam)'in odun elemanları üzerine olan etkisinin belirlenebilmesi amacıyla, Gümüşhane ilinin Torul Orman İşletme Müdürlüğü sınırları içinde yer alan Sarıçam'ın doğal yayılış gösterdiği ormanlık alanlardan çam ökse otu bulaşmış ve bulaşmamış toplam 20 adet ağaç (5 kontrol, 15 bulaşık) belirlenmiştir. Belirlenen bu ağaçların gövde odun örneklerinden anatomik kesitler alınmış gerekli preparasyon işlemleri yapılmıştır. Hazırlanan preparatlar üzerinde foto mikroskoba entegre edilmiş görüntü analiz sistemi yardımıyla odun örneklerine ait anatomik parametrelere ilişkin; ilkbahar ve yaz odunu boyuna traheit çift çeper kalınlıkları, özışını (genişlikleri, yükseklikleri ve 1 mm'deki sayıları), ilkbahar ve yaz odunu boyuna traheit lümen (alanları, teğet çapları ve radyal çapları), 1 mm2'deki boyuna traheit sayıları ve boyuna traheit uzunlukları ölçüm ve sayımları yapılarak belirlenmiştir. Ölçülen özellikler arasında kontrol örneklerine kıyasla bulaşık olan örneklerde, anatomik parametrelerden ilkbahar ve yaz odunu boyuna traheit çift çeper kalınlıklarında, ilkbahar ve yaz odunu boyuna traheit lümen alanları, teğet ve radyal çapları ile 1 mm'deki özışını sayılarında %18 ile %81 arasında değişen bir azalmanın olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The objective of this study is to determine the effect of Viscum album L. subsp. austriacum (Wiesb.) Vollman ( Pine Mistletoe) of wood anatomical features on Pinus sylvestris (Scots Pine). All Studies conducted on Torul Forest Enterprise with in Gümüşhane province. To determine the effect of mistletoe on wood anatomy, 20 trees were selected ( 5 uninfected, 15 infected) and wood disc obtained from these infected and uninfected trees. Transverse and tangential sections of wood disc were obtained using Richter sliding microtome at 15-20 µm intervals in the laboratory. Standard preparation techniques were used for wood sectioning. Using the permanent preparations, pictures of samples were taken using digital photo microscope. The wood anatomical features analyzed were: number of tracheid (per mm²), tracheid radial and tangential lumen diameter, tracheid lumen area, double wall thickness for both early wood and late wood tracheid; tracheid length; ray height and width and number of rays (per mm). Results show that there was substantial size reduction on wood anatomical features of mistletoe infected trees compared to uninfected trees. This size reduction varies between 18% and 81%.