Yerel yönetimde çalışan özel güvenlik görevlilerinin iş sağlığı ve güvenliği yönünden irdelenmesi
Investigation of work health and employees who work in local government
- Tez No: 522061
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HACER KAYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Eğitimi, Sosyal Hizmetler, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Health Education, Social Services, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Özel Güvenlik Görevlisi, İş Güvenliği, İş Sağlığı, Private Security Employee, Occupational Safety, Occupational Health
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İş Güvenliği ve Sağlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
İnsanlık tarihinin başından günümüze, güvenlik insanlığın en temel ihtiyaçlarından biri olmuştur. Çağımızdaki gelişmeler ışığında devlet kurumları toplumdan gelen tüm güvenlik taleplerini karşılamakta yetersiz kalması ile özel güvenlik hizmetlerinin büyük bir sektör haline gelmesinin önü açılmıştır. Araştırmamızda Türkiye'de özel güvenlik sektöründe görev yapan çalışanların iş sağlığı ve güvenliği yönünden sorunları incelenerek bu sorunlara önerilerde bulunularak çözümler üretilmeye çalışılacaktır. Emniyet Genel Müdürlüğü 2018 İstatistiki verilerine göre ülkemizde bir milyondan daha fazla sayıdaki kişide özel güvenlik sertifikası bulunmaktadır. Bu kişilerin bakmakla mükellef oldukları kişiler, aileleri ve ilgili taraflar düşünüldüğünde özel güvenlik hizmetleri sektörünün ne kadar büyük bir kesimle ilgili olduğu görülmektedir. Bu istatistiki veri dahi araştırmamızın ne denli önemli olduğunu göstermektedir. Araştırma evreni her ne kadar geniş tutulmaya çalışılsa da elde olmayan yasal kısıtlar ile maddi ve zamansal kısıtlar evrenin sadece İstanbul Anadolu yakası ile sınırlandırılmasına yol açmaktadır Anket, uygulama izni alınabilinen tek yerel yönetimde çalışan 149 ÖGG(Özel Güvenlik Görevlileri) ile yapıldığı için örneklem tipi olasılığa dayanmayan uygun durum çalışma tipi olarak belirlenmiştir. Elde edilen veriler uygun istatistiki yöntemler ile incelenmiş ve bağımsız değişkenler ile bağımlı değişkenler arasındaki ilişkilerin anlamlılığı ölçülerek oluşturulan hipotezler test edilmiştir. Elde edilen prevalans sonuçları ve hipotez sonuçlarına göre hipotezler literatürdeki lehte ve aleyhteki görüşler ile tartışılmıştır. Tartışma sonuçlarına dayanılarak eldeki sorunlar için çözüm önerilerinde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Security has become one of the basic necessities from the beginning of the history. In the light of the developments in our age, private security services become a big sector because of the government agencies are insufficiant to meet security demands of society. In our study, occupational health and safety problems and solutions are examined who work in private security sector in Turkey are examined and solutions. Regarding to the Security General Directorate 2018 Statistics more than one million people in our country have a special security certificate. When the people and their families' responsibilites are considered, it is seen that the private security services industry is related to large phase. This investigation shows that our work is very important. Although the research universe is tried to be kept wide, with unavailable legal constraints material and time restrictions lead to be limited with Anatolian side. The questionnaire was made with 149 OGG employees who are allowed to practice so that sampling probability study type is not based; appropriate study type is based on this study. The obtained data are examined with appropriate statistical methods and the hypotheses formed by measuring the significance of the relations between independent variables and dependent variables will be tested. The hypotheses based on the prevalence results and the hypothesis results obtained will be discussed with the pros and cons of the literature. Based on the results of the discussion, solution suggestions will be made.