Artvin ili Murgul ilçesi folkloru (metin- inceleme)
The Murgul district folklore of Artvin province (text- review)
  1. Tez No: 522502
  2. Yazar: ASENA ÇELİKARSLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖKHAN TARIMAN CENİKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Folklor, Derleme, Halk Edebiyatı, Artvin, Murgul, Folklore, Compilation, Folk Literature, Artvin, Murgul
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 301
Özet
Folklor yani halkbilimi; bir coğrafyanın, yörenin, ülkenin maddi ve manevi her türlü kültürel değerlerini kapsamına alır. Bu ürünleri çeşitli metotlarda değerlendirip analiz eder ve yorumlar. Artvin İli Murgul İlçesi Folkloru (Metin- İnceleme) isimli çalışmamızın konusu, ilçenin maddi, manevi kültürel değerlerini yansıtan mahsullerinin tespiti ve bunların incelenmesidir. Çalışmamızın birinci bölümünde Murgul'un coğrafi konumu, Artvin ile bağlantılı tarihi seyri, sosyal yapısı, ekonomik ve idari durumu, nüfusu genel bir şekilde ele alınmıştır. Çalışmamızın ikinci bölümünde ilçeden derlenen halk edebiyatına ait manzum ve mensur ürünlere yer verilmiştir. Sınıflandırılan ürünler, birinci mısraların ilk harfleri esas alınarak alfabetik olarak sıralanmıştır ve incelenmiştir. Çalışmamızın üçüncü bölümünde canlı ve cansız varlıklarla ilgili inanmalara yer verilmiştir. Dördüncü bölümünde halk hekimliği, beşinci bölümünde halk oyunları, altıncı bölümünde çocuk oyunları ve yedinci bölümünde halk mutfağı ile ilgili ürünler ele alınmıştır. Derleme yapılan Murgul ilçesine dair kapsamlı bir araştırma yapılmadığı için çalışmamızın amacı, ilçeye yönelik yapılabilecek araştırmalara ve dil çalışmalarına ışık tutmasıdır.
Özet (Çeviri)
Folklore covers material and spiritual values for all kinds of cultural of country and a geography of the region. By evaluating these products in various methods, it analyzes and reviews them. The work of our named The Murgul District Folklore of Artvin Province (Text-Review) is the detection and observing of the output reflecting the material and spiritual cultural values of the county In the first part of our study, the geographical location of Murgul district, its history linked to Artvin province, social structure, economic and administrative status and population are discussed in general way. In the second part of our study, poetical and prosaic products compiled from the district related to folk literature are included. Classified products are listed alphabetically on basis of the first letters of initial verses and are reviewed. In the third part of our study, beliefs linked to animate and inanimate creatures are included. In the fourth part folk medicine, folk dances in the fifth part, children's games in the sixth part and seventh part regarding public cuisine are discussed. Since there is no comprehensive research on the Murgul District compiled, the aim of our study is to shed light on research and language studies that can be carried out for the province.