Osman Çeviksoy'un eserlerinde halk bilimi unsurlarının tespiti
Determination of folklore elements in the works of Osman Çeviksoy
  1. Tez No: 522511
  2. Yazar: BUKET TEPEALTI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERDAL ADAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Halk Bilimi, Ritüel, Halk Edebiyatı, Gelenek, Öykü, Folklore, Ritual, Folk Literature, Tradition, Story
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Halk bilimi hayatımızın hemen hemen her alanında geniş bir yer tutmaktadır. İnsanoğlu yaşadığı kültürün en önemli taşıyıcısı olarak halk bilimi unsurlarını hayatının her aşamasında kullanır. Kültür ve toplum birbirinden ayrılmayan iki önemli ögedir. Hayatın her aşamasında kültür etkisi derinden derine sezilir. İki unsur iç içe geçerek bir bütün oluşturur. Kültürün en önemli ögesi halktır, kültür halk ile şekillenir ve yoğrulur. Çalışmamızda Osman ÇEVİKSOY'un eserlerinde bulunan halk bilimi unsurları incelenmiştir. Osman ÇEVİKSOY'un hem öğretmen, hem yazar kişiliği, Almanya'da (Türk işçi Çocuklarına) Türk kültürü dersleri öğretmenliği yapmış olması da ayrıca iki kültürün kıyaslanması konusunda ışık tutacaktır. Çalışmamızın ilk bölümünde Osman ÇEVİKSOY'un hayatı, edebi kişiliği ve Halk kültürünün çağdaş kültüre etkisi incelenmiştir. İkinci kısımda ise; yazarın öykülerinde ve romanlarında halk bilimi unsurlarını inceleyerek, kültür hakkında bilgi verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Folklore has a place in almost all areas of our lives. Mankind, as the most important passer of the cuture he lives, uses the folkloric elements at every steps of his life. Culture and society are two important inseperable elements. Culture effect is perceived deeply in all steps of life. These two factors make a whole by engaging. The most important element of culture is society, culture takes form and In our study, the folkloric elements in the works of Osman ÇEVİKSOY were examined. Osman ÇEVİKSOY's both teacher and writer identity and his having been a Turkish culture courses teacher in Germany(to the Turkish worker's children) are going to shed light on comparison of two cultures. In the first part of our study, life and literary identity of Osman ÇEVİKSOY and the effect of folk culture on modern culture are examined. In the second part; information about culture is given by examining the folkloric elements in the writer's stories and novels.