Osman Çeviksoy'un hikâye ve romanlarının edebi incelemesi
The literary analysis of Osman Çeviksoy's stories and novels
- Tez No: 551536
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL TURAN KALLİMCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Osman Çeviksoy, Hikâye ve Roman, Tematik Yapı, Dil ve Üslup, Sözlü Kültür, Osman Çeviksoy, Story and Novel, Thematic Structure, Language and Style, Oral Culture
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 202
Özet
Osman Çeviksoy, Türk edebiyatında hikâye ve roman yazarlarının önde gelen şahsiyetleri arasındadır. Yazdığı romanları ve birçok hikâyesiyle yazın dünyasında özellikle seçtiği temalarla güçlü bir soluk olmuştur. Bu çalışmamızın amacı Osman Çeviksoy'un hikâye ve romanlarını edebi açıdan inceleyip, yazarın eserlerinin kurgusal yapısını ortaya koymaktır. Bu kapsamda yazarın 13 adet hikâye kitabı ve 3 adet romanı incelenmiştir. İnceleme safhasında yöntem olarak, Prof. Dr. İsmail Çetişli'nin“Metin Tahlillerine Giriş/2”kitabında ortaya koyduğu hikâye inceleme yöntemi ile Prof. Dr. Şerif Aktaş'ın“Roman Sanatı ve Roman İncelemelerine Giriş”kitabında ortaya koyduğu roman inceleme yöntemi kullanılmıştır. Son olarak elde edilen veriler, kullanılan inceleme yöntemleri dikkate alınarak değerlendirilmiş ve bu değerlendirmeler sonucunda ulaşılan bilgiler başlıklar halinde ilgili örneklerle verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Osman Çeviksoy is one of the leading figures of story and novel writers in Turkish literature. With his novels and many stories, he has become a strong breath with especially selected themes in the world of literature. The aim of this study is to examine the stories and novels of Osman Çeviksoy in literary terms and to reveal the fictional structure of the works of the author. In this context, 13 story books and 3 novels of the author were examined. As a method of investigation, Dr. İsmail Çetişli's " Introduction to Textual Analysis / 2 in is based on the method of story analysis he presented. Dr. Şerif Aktaş's novel review method was used in his book, Novel Art and Introduction to Novel Analysis, the data obtained have been evaluated by taking into consideration the examination methods used and the data obtained as a result of these evaluations are given in the form of headings.