Mega etkinlikler için yönetim ve örgüt modeli önerisi: Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkentliği etkinliği alan araştırması
A proposal of management and organization model for mega events: Case research of Eskişehir 2013 culture and arts capital of Turkic world
  1. Tez No: 522533
  2. Yazar: MURAT GÜLDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MİTHAT BÜLENT TOKAT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Mega Etkinlikler, Etkinlik Yönetimi, Yönetsel İşlevler, Türk Dünyası Kültür Başkentliği Etkinliği, EMBOK, Mega Events, Event Management, Managerial Functions, Culture and Arts Capital of Turkic World, EMBOK
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Bu çalışmada etkinliklerin yönetim sürecinde rol oynayan yönetsel ve işlevsel faaliyetler incelenerek, mega etkinlikler için uygulanabilir bir yönetim ve örgüt modeli önerilmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda öncelikle etkinlik kavramı ve etkinlik türleri geniş bir bakış açısıyla irdelenmiş, ardından mega etkinliklerde etkinlik yönetimi kavramı işletme işlevleri açısından ayrıntılı bir şekilde ele alınmıştır. Mega etkinliklere yönelik yönetim ve örgüt modeli tasarlama sürecinde ise, 2013 yılında Türkiye' de ilk kez gerçekleşen ve aynı zamanda bir mega etkinlik olan Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkentliği etkinliği alan araştırması olarak incelenmiştir. Çalışma kapsamında öncelikle, Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkentliği etkinliğinin mevcut yönetim ve örgüt yapısı; belge tarama ve görüşme teknikleri yardımıyla ortaya koyulmuştur. Daha sonra, etkinlik ile ilgili olarak yerel halkın tutum ve düşüncelerini belirlemek için bir anket çalışması düzenlenmiştir. Elde edilen tüm bulguların değerlendirilmesi sonucunda, ulaşılan bazı aksaklık ve sorunların giderilmesi için mega etkinliklere yönelik resmi kurumlardan bağımsız ve merkezinde bir etkinlik ajansının yer aldığı“Etkinlik Yönetimi Bilgi Alanları (EMBOK)”modelinin, Eskişehir 2013 TDKB etkinliğine uygulanmasına karar verilmiştir. Modelin uygulanması sonucunda, etkinliğin planlaması ve örgütlemesine ait kimi sorunların ortadan kalktığı ve yerel halkın katılımı ile bir proje ve paydaş yönetim yapısının, bu tür mega etkinlikler için daha uygun olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca, gelecekte yapılacak TDKB etkinlikleri için bazı öneriler de geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to propose a feasible management and organizational model for mega events by examining the managerial and functional activities that play a role in the management process. In this context, firstly the concept of activity and types of activity are examined from a broad perspective, then concept of efficiency management in mega events is discussed in detail in terms of business functions. In the process of designing a management and organizational model for mega events, Eskişehir 2013 Culture and Arts Capital of Turkic World event, which happened in 2013 in Turkey for the first time and also is a mega event, was investigated as a case research. Within the scope of the study, the current management and organizational structure of the Eskişehir 2013 Turkish World Cultural Capital, document research and interview techniques. Later, a survey was conducted to determine the attitudes and thoughts of the local people regarding the event. As a result of the evaluation of all the findings obtained, In order to solve some of the problems and problems that have been reached, it was decided to apply the“Event Management Knowledge Areas (EMBOK)”model for mega events, in which an independent and central event agency will take main role, to Eskişehir 2013 TDKB event. As a result of the implementation of the model, some problems related to the planning and organizing of the event have survived and it has been achieved that, with the participation of local people, a project and stakeholder management structure is more suitable for such mega events. In addition, some proposals have been developed for future TDKB events.