BİS-N,N'(Salisiliden)-1,4-bütandiamin ve indirgenmiş türevinin AL3+ tayininde floresans kemosensörü olarak kullanılabilirliğinin incelenmesi
Investigation of BİS-N,N'(Salicylidene)-1,4-butanediamine and its reduced derivative as a fluorescence chemosensor for AL3+ analysis
  1. Tez No: 522612
  2. Yazar: HANİFE SEZER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMİT ERGUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Alüminyum, Floresans spektroskopisi, Kemosensör, Schiff bazı, Aluminium, Chemosensor, Fluorescence spectroscopy, Schiff base
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Metal iyonlarının seçici olarak belirlenmesi amacıyla kullanılan kemosensörler son yıllarda çok dikkat çekmektedir. Aluminyum dünya üzerinde en bol bulunan üçüncü metaldir ve modern yaşamda birçok amaç için yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Bu çalışmada bis-N,N'(Salisiliden)-1,4-bütandiamin (1,4-Ligand) Schiff bazı ve indirgenmiş türevi sentezlenmiş ve etanol:su karışımında Al3+ iyonlarına karşı floresans duyarlılıkları araştırılmıştır. Schiff bazı sensörü farklı uyarma ve emisyon dalga boylarında Zn2+ ve Al3+ iyonlarına karşı seçici floresans özelliği göstermiştir. Ligand+metal karışımları için benzer floresans davranışları UV lamba altında da gözlenmiştir. Buna ek olarak, çözücü etkisi, floresans cevap zamanları, optimum pH ve ligand konsantrasyonu gibi parametreler de belirlenmiştir. Ligand+Zn ve ligand+Al karışımlarının floresans özellikleri üzerine diğer metal iyonlarının etkisi ile ilgili olan çalışmalar ile Al3+, Cu2+, Fe3+ ve Cr3+ iyonlarının Zn2+ iyonunun; Hg2+, Fe3+ ve Cu2+ iyonlarının ise Al3+ iyonunun belirlenmesinde girişim etkisi gösterdiği tespit edilmiştir. Bunun aksine, Schiff bazının indirgenmiş türevi ise hiçbir metal iyonuna karşı floresans cevabı vermemiştir.
Özet (Çeviri)
In recent years, chemosensors for selective detection of metal ions have attracted great attention. Aluminium is the third most abundant metal on earth which has been widely used for many purposes in modern life. In this study, a Schiff base compound bis-N-N'(salicylidene)-1,4-butanediamine (1,4-Ligand) and its reduced derivative were synthesized and their fluorescence sensitivity to various metal ions in ethanol:water mixture was investigated. Schiff base sensor showed selective fluorescent enhancement towards Zn2+ and Al3+ ions at different excitation and emission wavelengths. The similar fluorescent emission behaviours for the ligand+metal mixtures have also been detected under the UV light. Additionally, the parameters such as solvent effect, fluorescence time of response, optimum pH and ligand concentration have also been determined. The studies related to the effect of other metal ions on the fluorescence properties of ligand+Zn and ligand+Al mixtures demonstrated that Al3+, Cu2+, Fe3+ and Cr3+ interfered with Zn2+ dedection, whereas Hg2+, Fe3+ ve Cu2+ showed interference in the determination of Al3+ ions. On the contrary, reduced derivative of the Schiff base did not give fluorescence response against any metal ions.