Şirketlerin TOPSIS yöntemiyle finansal performans değerlendirmesi: BIST30 üzerine bir uygulama
Evaluation of financial performances by companies with TOPSIS method: An application on BIST 30
- Tez No: 522655
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÇİĞDEM ÖZARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: TOPSİS, Çok Kriterli Karar Verme, Finansal Analiz, BİST30, TOPSİS, MCDA, Financial Performance, BİST30
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Finans Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
ÇKKV Yöntemleri birden fazla alternatifli ve nitelikli karar verme problemlerimizde bize basit yöntemlerle çözüm bulma ve en doğru karara varabilmemiz için yol gösterici nitelikte matematiksel yöntemlerdir. Günümüzde de sıkça kullanılan ve geliştirlen ÇKKV yöntemleri hem zaman hem de maliyet tasarrufu ile optimal karara kolayca ulaşmamızı sağlayacak yöntemlerdir. Günümüzde akademik çalışmalarda ve kurumsal yönetime önem veren firmalarda kullanılmakta olan birçok ÇKKV yöntemi vardır. Bu çalışmada ÇKKV yöntemlerinden TOPSIS, ELECTRE ve Gri İlişkiler Analizi yöntemleri açıklanmış, uygulama bölümünde ise TOPSIS yöntemi kullanımıştır. Veri olarak ise önce BİST30'da işlem gören firmaların(bankalar hariç) 2010-2016 yılları arasında yayımlanan Bağımsız Denetim Raporları'ndan finansal tablo verileri kullanılarak bulunan Karlılık Oranları ve Dikey Yüzde Oranları kullanılmıştır. Daha sonra TOPSIS yöntemi kullanılarak daha önceden hesaplanmış olan finansal analiz oranları kriter olarak belirlenerek analize tabi tutulmuştur. Çalışmada sonuç olarak ÇKKV yöntemlerinin karmaşık problemlerin analizi ve karar verme süreçlerinde, hem şirket yönetimlerine hem de bu şirketlerin hisse senedine yatırım yapacak olan yatırımcılara karar verme süreçlerinde kullanabilecekleri, maliyet ve zaman tasarrufu ile herhangi bir analiz programına ihtiyaç duymadan, kişisel veya grup olarak uygulanabilecek nesnel ve öznel yargıları içerebilen analizlere olanak sağladığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
MCDA Methods are mathematical methods that guide us in finding solutions with simple methods and reaching the right decision in our decision making problems with more than one alternative and more than one criterion. The MCDA methods are methods that will allow us to easily reach the optimal decision with both time and cost savings. Today, there are many MCDA methods that are used in academic studies and companies that attach importance to corporate governance. In this study, TOPSIS, ELECTRE and Grey Incidence Analysis methods are explained from MCDA methods and TOPSIS method is used in application part. As the data, the Profitability Ratios and the Vertical Percentage Ratios, which were obtained by using financial statement data from Independent Audit Reports published between 2010-2016 (excluding banks) of companies that were traded in BİST30 were used. Then, using the TOPSIS method, the previously calculated financial analysis ratios were used as criteria and analyzed. As a result of the study, it has come to the conclusion that the MCDA methods allow to make analyzes that include objective and subjective judgments that can be applied individually and as a group in complex decision making problems with time and cost savings.