Tazelenme üniversitesi örneğinde yaşam boyu öğrenmenin yaşam durumuna etkisi
The effect of lifelong education on life situations: The example of 'Refreshment university'
  1. Tez No: 522660
  2. Yazar: FARUK YAŞAR GÜRDAL
  3. Danışmanlar: PROF. İSMAİL TUFAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Geriatri, Sosyoloji, Education and Training, Geriatrics, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşam Boyu Öğrenme, Tazelenme Üniversitesi, Gerontoloji, Eğitim, Öğrenme, Lifelonglearning, RefreshmentUniversity, Gerontology, Education, Learning
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gerontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Her yaşta gelişme potansiyeli vardır. Davranış ve yaşantılar her yaşta değişebilir. Birey bunu kendisi yapabilir veya müdahale yoluyla da başkası tarafından başlatılabilir. (Tufan, 2017). Dolayısıyla hiçbir zaman tamamen tükenmişlik söz konusu değildir. Yaşlanma sürecinde bazı kayıplar ortaya çıkar. Buna karşın bazı kazançlar da elde edilir. Örneğin yaşlılığın yaşam tecrübesi birikimi ve yaşam tecrübesine bağlı bilgelikle bağdaştırılmasına neredeyse bütün kültürlerde rastlanmaktadır. Yaşı ilerledikçe çoğalan yaşam tecrübeleri göz önüne alındığında, insanın ömür boyu öğrenen bir varlık olduğu söylenebilir. Araştırmada Tazelenme Üniversitesi öğrencilerinin aldıkları eğitim ile yaşam durumları arasındaki ilişki tespit edilmeye çalışılmıştır. Tazelenme Üniversitesine kayıtlı öğrencilerin yaşamındaki değişiklikler, yaşam boyu öğrenme kavramının uygulanışı, yeni öğrendikleri bilgileri ile hayatlarında neler değiştiği yada değişmediği incelenmiştir. Araştırma nicel araştırma tekniği ile projeye katılanlar arasından seçilen deneklerin, araştırmacının kendisi tarafından geliştirilen standart soru kağıdına verdikleri cevaplarla değerlendirilmiştir. Yaşam boyu öğrenme kapsamında ülkemizde yeni bir model olan Tazelenme Üniversitelerinin topluma katkısı ve işleyişi konusunda çalışılmış ve bu alanda ilk olma niteliği taşıyan bilgiler edinilmiştir.
Özet (Çeviri)
At every age, there is potential for development. At every age, one's behavior and experiences can change. This can be brought about by an individual orinitiated by others through intervention (Tufan, 2017).There is therefore no such thing as a decline in life. Some losses occur during the life course; at the same time new benefits are also gained. For example, the accumulation of experience over lifetimes and the connection between life experience and wisdom can be found in nearly all cultures. When considering the ever-growing life experience that comes as one ages, it can be said that the human is a being that continues to learn for all of life. This research attempted to determine the relationship between the education that students received at Refreshment University and their life situations. Changes in the lives of the registered students at Refreshment University, their application of the concept of lifelong learning, new information learned and details of their life situation that changed or did not change were examined. Using qualitative research techniques, the researcher developed standardized questions that were then asked to research subjects selected from project participants; their answers were recorded and evaluated. Refreshment University, a new model in our country for lifelong education, has been studied in relation to its functioning and contributions to society. This research contributes new knowledge to the field of gerontology.