Petrol üretim maliyeti ve bir uygulama
Cost of oil production and one application
- Tez No: 522689
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGÜR ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Maliyet muhasebesi, petrol, maliyet dağıtımları 10 /04 /2018, Cost accounting, oil, cost allocations 10 /04 /2018
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Çalışmanın amacı; teknolojik olarak gelişen jeolojik, jeofizik, sondaj vb. alanların, hareketlilik kazanan AR-GE çalışmalarıyla birlikte ülkemiz petrol endüstrisine ivme kazandıracağı görüşüne inanarak yenilenerek gelişen muhasebe ve denetim alanında daha kolay denetlenebilir ve sistematik olarak maliyetlerin daha kolay hesaplanabileceği bir sistemin varlığını ortaya koymaktır. Türkiye rezervlerinin araştırmalar sonucunda her ne kadar komşu ülkelerine göre yeterli ve kaliteli petrol barındırmadığı iddia edilse dahi çoğalan boru hatları projeleri ile taşımada uzmanlaşmaya gitmektedir. Kaya gazı çıkarımında hızlı bir hareketlilik yaşayan Amerika Ortadoğu'daki yatırımlarını kendi ülkesine çekerken jeopolitik yakınlığı bulunan ülkelerde üretime gitmek Türkiye için üretim ve taşıma maliyetini diğer ülkelere göre daha avantajlı kılacaktır. Avrupa'nın yer altı kaynaklarını koruma konusunda ki çalışmaları kaya gazı rezervlerinin kullanılmasını uzun bir süre daha engelleyecektir. Bu durum üretim ve taşımada uzmanlaşmış en yakın şirketlerin lehine olacaktır. Bu şirketler maliyetlerini iyi hesaplayabilen ürününü en iyi tanıyan jeopolitik noktada ki yeni yatırımcılara yarayacaktır. Çalışmanın diğer bir amacı yatırımcılara maliyetlerin hesaplanma yöntemlerini ve muhasebe sistemlerini sunarak kılavuz olmaktır. Yeni enerji dünyasındaki hedefimiz Türkiye üzerinden şirketleşerek yerli ve yabancı ortaklıklarla sağlıklı ve verimli üretimi gerektirmektedir. Petrol üretiminde maliyetleri oluşturan saha çalışmaları, sondaj teknikleri, saha işçilikleri, yönetim işçilikleri, yönetim ve saha arası maliyetleri etkileyen iş akışı unsurları, AR-GE harcamaları, harcamaların ilgili mevzuatlar karşısındaki durumu incelenecektir. Uygulamanın amacı daha önce saha işçilik maliyetlerinin kısıtlanması ile hesaplanmaya çalışılan uygulamaların aksine, saha ve yönetim işçiliklerinin uzmanlaştığı, teknolojiyi kullanabilen verimliliğin arttığı, bilincin ve yeniliklerin aktif kullanımı ile maliyetlerin sağlıklı ve makul bir şekilde hesaplanacağı iş akışını kolaylaştıran maliyet muhasebesi sistemi önerisini inceleyeceğiz.
Özet (Çeviri)
COST OF OIL PRODUCTION AND ONE APPLICATION The purpose of the study is to reveal out the existence of a system that can be more easily inspected and the costs of which can be calculated more easily and systematically, in the accounting and inspection field, which develops by renewal, by believing in the idea of technologically developing fields such as geology, geophysics, drilling etc. will accelerate the oil industry of our country with the activated R&D studies. Even though it is claimed that the Turkey reserves don't accommodate adequate amount of and quality oil compared to neighboring countries according to the researches, it becomes specialized in the transportation with the increasing pipeline projects. While America, which goes through a dynamic period in drilling out rock gas, retracts back its investments in the Middle East to its own country, making production in the countries with geopolitical proximity will make the production and transportation costs more advantageous for Turkey compared to other countries. The studies of Europe for protecting the underground sources will prevent the rock gas reserves to be used for a long time. This situation will be in favor of the closest companies, which are specialized in production and transportation. These companies will be beneficial for new investors, who can calculate their costs well, know their products best and are in a geologically advantageous point. The other purpose of the study is to guide the investors by presenting them cost calculation methods and accounting systems. Our target in the new energy world is incorporating over Turkey and making healthily and efficient production with domestic and foreign partnerships. Situation of field studies constituting the costs in oil production, drilling techniques, field labor, and management labor, workflow elements affecting the costs between management and field, R&D expenses, and other expenses in relation to the relevant legislation will be discussed. Contrary to the prior applications where the costs were tried to be calculated by limiting the field labor costs, the purpose of the application is to examine the cost accounting system easing the work flow, in which field and management labor are specialized, technology is used, productivity increased, costs can be calculated healthily and reasonably with the active use of conscious and innovations.