İş güvencesizliği algısının iş stresi ve iş performansına etkisi: Araştırma görevlileri üzerine bir çalışma
The effect of job insecurity on job stress and job performance: Study on research assistants
  1. Tez No: 522702
  2. Yazar: GIZILGUL VALIBAYOVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYSUN ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İş güvencesizliği, İş stresi, İş performansı, Araştırma görevliler, Job insecurity, Job stress, Job performance, Research assistants
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışmanın amacı, iş güvencesiziği algısının, iş stresi ve iş performansının, araştırma görevlilerinin demografik özelliklerine göre farklılaşıp farklılaşmadığını, iş güvencesizliği algısının iş stresi ve iş performansını etkileyip etkilemediğini ortaya koymaktır. Bu bağlamda Türkiye`deki bir devlet üniversitesinde görev yapmakta olan araştırma görevlileri bu değerlendirmeye tabi tutulmuştur. Çalışma, teori ve uygulama kısmından oluşmaktadır. Teorik kısımda literatür taramaları yapılarak, iş güvencesizliği algısının iş stresi ve iş performansına etkisi, neden ve sonuçlar kapsamında ele alınmıştır. Teorik bilgiler doğrultusunda uygulama kısmında ise Türkiye'de bir devlet üniversitesinde görev yapmakta olan 208 araştırma görevlisi ile yüz yüze anket çalışması yapılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 16 (Statistical Package for Social Sciences) programına aktarılıp, analiz edilmiştir. Öncelikle güvenilirlik testleri yapılmış, demografik özelliklere göre frekans tabloları oluşturulmuştur. Daha sonra demografik özellikler bakımından oluşturulan gruplar arasında iş güvencesizliği, iş stresi ve iş performansı yönünden farklılık gösteren faktörlerin ortalamalarına bakılmış ve değerlendirmeler yapılmıştır. Son olarak iş güvencesizliği ile iş stresi ve iş performansı ilişkileri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine whether job performance and job stress are differentiation according to research assistants' demographic characteristics, and whether there is a correlation between job performance and job stress. In this context, research assistants of one of the state university in Turkey were subjected to appraisal. The study consists of theory and practice parts. In theory part, firstly literature review has been introduced, cause-effect was taken up from the impact of job insecurity on job stress and job performance. In practice part, in the light of theory part, 208 research assistants of one of the state university of Turkey were subjected to a face to face electronic survey. The obtained data were analyzed after transferred to SPSS 16 (Statistical Package for Social Sciences) program. Reliability tests were conducted firstly, frequency tables were formed according to demographic characteristics. Then, evaluations were reviewed by considering the average of factors that differentiation in job performance and job stress between the groups classified according to demographic characteristics. Finally, the correlation between job insecurity and job stress and job performance was investigated.