Özel sektör çalışanlarında finansal stres düzeyi ile çeşitlilik algısı arasındaki ilişkide iş güvencesizliğinin düzenleyici rolü
The moderating role of job insecurity in the relationship between financial stress level and perception of diversity in private sector employees
- Tez No: 933910
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKÇE ÖZKILIÇCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Finansal Stres, Çeşitlilik Algısı, İş Güvencesizliği, İş Gücü Çeşitliliği, Kapsayıcılık, Financial Stress, Perception of Diversity, Job Insecurity, Workforce Diversity, Inclusion
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Çalışmanın konusu özel sektörde yer alan beyaz yakalı çalışanların yaşadığı finansal stres düzeyi ile çeşitlilik algısı arasındaki ilişkide iş güvencesizliğinin düzenleyici rolünü araştırmaktır. Çalışmanın amacı çalışanların iş dünyasında gerek maddi kaygı duymasından, gerekse maddi kaynağını yönetememesinden kaynaklı finansal stres yaşaması ve bunun iş ortamında çeşitliliği algılaması ile olan ilişkisini incelemek, iş güvencesizliğinin de bu ilişkideki düzenleyici rolünün birey üzerindeki belirleyici etkinliğini ortaya koyarak insan kaynakları politikalarına katkı sağlamaktır. Ayrıca bu çalışma, örgütsel davranış alanında daha çok çalışılması gereken finansal stresin, insan hakları sözleşmeleri ile sınırlı kalmaması gereken çeşitlilik algısının ve sosyal devleti en çok tehdit eden unsurlardan olan iş güvencesizliğinin Türkçe alan yazında birlikte ele alındığı ilk çalışmadır. Ülke ekonomilerinin lokomotifi olan özel sektöre bakıldığında, bu sektörün işlevselliğini sürdürmesinde uzmanlık ve yönetim becerileri çok önemli olan beyaz yakalı çalışanların finansal stresi hissettikleri bir ortamda algıladıkları çeşitlilik düzeyi düşük seyredebilir. Çalışan tutumları da buna paralel olarak olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bunun yanı sıra, hissedilen finansal stres ile birlikte ekonomi piyasalarındaki dönemsel durgunluk ve enflasyonist ortam, iş güvencesinin düşük algılanması ile bireyin toplum içinde kendisi ve çevresiyle olan ilişkilerini, bilişsel sağlığını olumsuz etkileyebilir, çeşitlilik algısını da daha düşük seviyelere indirgeyebilir. Bu nedenle bu üç değişkenin çalışmada incelenmesi için, çalışanların finansal stres düzeyi ile çeşitlilik algısı arasındaki ilişkinin analiz edilmesi, bağlamla ilişkili olarak iş güvencesizliğinin düzenleyici rolüne bakılması araştırma konusunun yapısını oluşturmaktadır. Çalışmanın evrenini İstanbul'da yaşayan beyaz yakalı özel sektör çalışanları oluşturmaktadır. Finansal stres ölçeği, çeşitlilik algısı ölçeği ve iş güvencesi ölçeği kullanılarak 258 beyaz yaka çalışandan kolayda örnekleme yöntemi ile veri toplanmıştır. Korelasyon analizleri sonucunda, alan yazında birbiri ile ilişkisi çok fazla araştırılmamış olan finansal stres düzeyi, çeşitlilik algısı ve iş güvencesizliği değişkenleri arasında anlamlı ilişkiler olduğu görülmüştür. Çalışmanın ana araştırma konusu olan, özel sektörde beyaz yakalı olarak çalışan katılımcıların finansal stres düzeyi ile çeşitlilik algısı arasındaki ilişkide iş güvencesizliğinin düzenleyici rolünün analizi için SPSS PROCESS 4.2 paket programı aracılığıyla gerçekleştirilen regresyon analizi sonucunda düzenleyici rolünün olduğu görülmüştür. Tespit edilen bulgular, yurt içi ve yurt dışı alan yazın kapsamında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The subject of the study is to investigate the regulatory role of job insecurity in the relationship between the level of financial stress experienced by white-collar employees in the private sector and their perception of diversity. The aim of the study is to examine the relationship between the financial stress experienced by employees due to both financial anxiety and inability to manage their financial resources in the business world and its relationship with the perception of diversity in the business environment, and to contribute to human resources policies by revealing the determinant effectiveness of the regulatory role of job insecurity on the individual in this relationship. In addition, this study is the first study in the Turkish literature in which financial stress, which should be studied more in the field of organizational behavior, the perception of diversity, which should not be limited to human rights conventions, and job insecurity, which is one of the most threatening elements of the social state, are discussed together. When we look at the private sector, which is the locomotive of national economies, the level of diversity perceived by white-collar employees, whose expertise and management skills are very important in maintaining the functionality of this sector, may be low in an environment where they feel financial stress. Employee attitudes may have negative consequences in parallel. In addition, periodic stagnation and inflationary environment in the economic markets together with financial stress, low perceived job security may negatively affect the individual's cognitive health, cognitive health and relationships with himself/herself and his/her environment in the society, and may reduce the perception of diversity to lower levels. Therefore, in order to examine these three variables in the study, analyzing the relationship between employees' level of financial stress and their perception of diversity and looking at the regulatory role of job insecurity in relation to the context constitute the structure of the research topic. The population of the study consists of white-collar private sector employees living in Istanbul. Data were collected from 258 white-collar employees using the financial stress scale, perception of diversity scale and job insecurity scale through convenience sampling method. As a result of correlation analyses, it was observed that there were significant relationships between the variables of financial stress level, perception of diversity and job insecurity, which have not been investigated much in the literature. In order to analyze the regulatory role of job insecurity in the relationship between the level of financial stress and the perception of diversity of the participants working as white-collar employees in the private sector, which is the main research topic of the study, regression analysis conducted through SPSS PROCESS 4.2 package program showed that there is a regulatory role. The findings are discussed within the scope of domestic and international literature.