Geç preterm ve term bebeklerde, yenidoğanın geçici takipnesinde nazal yüksek frekanslı ossilatuar ventilayon ile nazal sürekli pozitif hava yolu basıncı yöntemlerinin karşılaştırılması
Comparison of nasal high frequency oscillatory ventilation and nasal continuous positive airway pressure for the treatment of transient tachypne of the newborn in late preterm and term infants
  1. Tez No: 522805
  2. Yazar: EMRE BALDAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET NEVZAT ÇİZMECİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Nazal sürekli pozitif hava yolu basıncı, nazal yüksek frekanslı ossilatuar ventilasyon, pozitif basınçlı ventilasyon, yenidoğanın geçici takipnesi, Nasal continuous positive airway pressure, nasal high-frequency oscillatory ventilation, positive pressure ventilation, transient tachypnea of the newborn
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Amaç: Yenidoğanın geçici takipnesi (YGT), yenidoğan döneminde en sık görülen solunum sıkıntısı nedenlerinden birisidir. Bu çalışmada, YGT tedavisinde nazal yüksek frekanslı ossilatuar ventilasyonun (nasal high-frequency oscillatory ventilation, nHFOV) nazal sürekli pozitif hava yolu basıncı (nasal continuous positive airway pressure, nCPAP) yöntemine kıyasla pozitif basınçlı ventilasyon (PPV) alma ve oksijen desteğinden kurtulma süresine etkisini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Prospektif, randomize, kontrollü ve açık etiketli bu çalışmaya, 01.01.2017 ile 31.06.2018 tarihleri arasında, YGT tanılı 60 geç-preterm (340/7 – 366/7 hafta) ve term (370/7 – 416/7 hafta) yenidoğan dahil edildi. Hastalar randomize olarak nCPAP (n=30) ve nHFOV (n=30) gruplarına dağıtıldı. Primer sonlanım noktası PPV alma süresi ve sekonder sonlanım noktası total oksijen alma süresi olarak belirlendi. Diğer sonlanım noktaları ise tam enteral beslenmeye geçiş süresi ve taburculuk süresiydi. Bulgular: Pozitif basınçlı ventilasyon alma süresi açısından gruplar arasında fark saptanmadı (p=0,09). Ancak PPV üzerine etkili olabilecek faktörlere göre düzeltme yapıldığında, nCPAP grubunda PPV alma süresi nHFOV grubuna göre uzundu (p=0,04). Total oksijen alma süresinin nHFOV grubunda, nCPAP grubuna göre kısa olduğu görüldü (p=0,03). Nazal yüksek frekanslı ossilatuar ventilasyon grubunun tam enteral beslenmeye geçiş süresinin, nCPAP grubuna göre kısa olduğu görüldü (p=0,03). Taburculuk süresinin nHFOV grubunda, nCPAP grubuna göre kısa olduğu gözlendi (p=0,01). Sonuç: Çalışmamızın sonuçları, nHFOV'nin YGT'de kullanılabilecek bir solunum destek yöntemi olduğuna işaret etmektedir. Çalışmamızın YGT tedavisinde literatüre olumlu katkılarının olacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: Transient tachypnea of the newborn (TTN) is one of the most common causes of respiratory distress in the neonatal period. In this study, we aimed to investigate the effect of nasal high-frequency oscillatory ventilation (nHFOV) on positive pressure ventilation (PPV) and total supplemental oxygen compared to nasal continuous positive airway pressure (nCPAP) for the treatment of TTN. Materials and Methods: In this prospective, randomized, controlled and open label study, 60 late-preterm (340/7 – 366/7 weeks) and term (370/7 – 416/7 weeks) infants with transient tachypnea of the newborn (TTN) were included between 01.01.2017 and 31.06.2018. Infants were randomized to either nCPAP (n=30) and nHFOV (n=30) groups. The primary outcome measure was the duratiaon of PPV and the secondary outcome measure was the total duration of total supplemental oxygen. The other outcome measures were time to achieve full enteral feeding and time to discharge from hospital. Results: There was no difference between the groups with rerpect to duration of PPV (p=0,09). However, duration of PPV in the nCPAP group was longer than that of nHFOV group when adjusted for the factors that might be effective on PPV (p=0,04). The duration of total supplemental oxygen in the nHFOV group was shorter than that of nCPAP group (p=0,03). In nHFOV group, time to achieve full enteral feeding and time to discharge from hospital was shorter than that of nCPAP group (p=0,03 and p=0,01 respectively). Conclusion: The results of the present study indicate that nHFOV is a respiratory support method that can be used in the treatment of TTN. We believe that the results of our study will be a positive contribution to literature.