Pulmoner emboli tanılı hastalarda trombosit sayısı ve ortalama trombosit hacmi düzeylerinin tanısal değerininn ve mortalite ile ilişkisinin incelenmesi
- Tez No: 522822
- Danışmanlar: PROF. DR. FUNDA MÜŞERREF TÜRKMEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Ortalama Trombosit Hacmi, Pulmoner Emboli, sPESI, Mean Platelet Volume, Pulmonary Embolism, sPESI
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Pulmoner emboli (PE), yaygın görülen ve ciddi ölüm potansiyeli olan bir hastalıktır. Son zamanlarda Ortalama trombosit hacmi düzeyleri(OTH) ve trombosit sayısının PE'de tanısal olabileceği rapor edilmiştir. Ayrıca, OTH'nin PE'de mortalitenin bağımsız bir belirleyicisi olduğu ve hastalığın şiddetinin belirlenmesinde kullanılabileceği belirtilmiştir. Bu çalışmada, PE'de trombosit sayısı ve OTH düzeylerinin tanısal katkısının varlığını ve tanı alan hastalarda OTH nin mortalite riski ile ilişkisini saptamaya çalıştık. Gereç ve Yöntem: Eylül 2014–Aralık 2017 tarihleri arasında Haydarpaşa Numune Hastanesi Dahiliye kliniğinde akut pulmoner emboli tanısı ile yatan 43 hasta çalışmaya alındı. Sağlıklı gönüllülerden oluşan 48 olgu, kontrol grubu (KG) olarak kabul edildi. KG'nun, yaşı, cinsiyeti, Hemoglobin (Hb), Hematokrit (Htc), trombosit sayısı, ortalama trombosit hacmi (OTH) değerleri kaydedildi. Olgu grubunun ise yine yaş ve cinsiyeti ,başvuru şikayetleri , fizik muayane ve vital bulguları , risk faktörleri, eşlik eden hastalıkları, laboratuvar tetkiklerinden, Hb, Htc, OTH ve PLT, D-dimer, troponin I, BNP, arteryel kan gazı değerleri ile Ekokardiyografi değerlendirmeleri, alt ekstremite venöz doppler USG ve Pulmoner BT anjiyografi sonuçları incelendi ve kayıt altına alındı. Olgu grubunun sPESI skorları ve 30 günlük mortalite riskleri hesaplandı. Olgu grubu kendi içinde bu parametrelere göre gruplandırıldı. Çalışmada elde edilen bulgular değerlendirilirken, istatistiksel analizler için SPSS 22.0 İstatistik paket programı kullanıldı. Bulgular: 43 hastadan oluşan PE grubunun %62,8'i kadın, % 37,2'si erkek olup yaş ortalaması 73,21±11,94 idi. 48 sağlıklı gönüllüden oluşan KG'nun %66,7'si kadın, % 33,3'ü erkek olup yaş ortalaması 37±13,06 idi. PE grubu ile KG arasında cinsiyet dağılımı yönünden fark saptanmazken, KG'daki olguların yaş ortalaması pulmoner emboli grubundan anlamlı derecede düşüktü (p0.05). Sonuç: Çalışmamıza göre; PE tanılı hastalarda KG' na göre karşılaştırmada OTH daha düşük bulunmuştur.Ayrıca OTH'ın PE'de sensitivitesi %60,5 saptanıp düşük bulunmuştur. Dolayısıyla OTH' ın PE' de tanısal yararlılılığı tartışmalıdır. Yine çalışmamıza göre PE grubunda, daha yüksek mortalite riskli grupta OTH düzeyi daha yüksektir. Bu anlamda OTH, PE tanılı hastalarda tanısal bir parametre olmaktan çok, prognoz ve mortaliteyi gösteren bir belirteç olarak kullanılabilir gibi görünüyor.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objectives: Pulmonary embolism (PE) is a common and severely mortal disease. It has recently been reported that mean platelet volume levels (MPV) and platelet count may be diagnostic in PE. It is also stated that MPV is an independent predictor of mortality in PE and may be used to determine the severity of the disease. In this study, we tried to determine the presence of the platelet count and the diagnostic contribution of the MPV levels in PE and the relation of the mortality risk of the MPV in the diagnosed patients. Materials and Methods: Between September 2014 and December 2017, 43 patients with acute pulmonary embolism in the Haydarpaşa Numune Hospital Internal Medicine clinic were included in the study. 48 patients of healthy volunteers were accepted as control group (CG). Age, gender, hemoglobin (Hb), hematocrit (Htc), platelet count (PLT), mean platelet volume (MPV) values were recorded. Hb, Htc, MPV and PLT, D-dimer, troponin I, BNP, arterial blood gas values and Echocardiography were also evaluated in the case group, again according to age and gender, complaints of application, physical examination and vital signs, risk factors, accompanying diseases, laboratory tests evaluations including lower extremity venous doppler USG and pulmonary CT angiography results were reviewed and recorded. The sPESI (simplified Pulmonary Embolism Severity Index) scores of the case group and the 30-day mortality risks were calculated. The case group was grouped according to these parameters in itself. While the findings obtained in the study were evaluated, SPSS 22.0 statistical package program was used for statistical analysis. Results: 62.8% of the PE group consisting of 43 patients were female, 37.2% were male and the mean age was 73.21 ± 11.94. Of the 48 healthy volunteers, 66.7% were of females and 33.3% were of males and the mean age was 37 ± 13.06. There was no significant difference in gender distribution between PE group and CG. Mean age of cases in CG was significantly lower than pulmonary embolism group (p 0.05). Conclusions: According to our study; patient group with PE has lower levels of MPV, compared with the control group. In addition, sensitivity of MPV levels found 60.5% which is low. Therefore, the diagnostic value of MPV levels in PE should be discussed. Also, our results shows; in the PE group, the level of MPV is higher in the group with higher mortality risk. In this sense, MPV levels appear to be useful as a marker of prognosis and mortality rather than a diagnostic parameter in patients with PE.