Farelerde oluşturulmuş alkolik olmayan yağlı karaciğer hastalığına azoramide'nin etkisi
The effect of azoramide on non alcoholic fatty liver disease in mice
- Tez No: 522882
- Danışmanlar: PROF. DR. VAROL ŞAHİNTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Non alcoholic fatty liver disease, Insulin resistance, Endoplasmic reticulum Stress, Azoramide
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Alkolik olmayan yağlı karaciğer hastalığı (AOYKH), basit karaciğer yağlanmasından siroza kadar geniş bir spektrumda değerlendirilen karaciğer hastalıklarını temsil eder. AOYKH patogenezinde obezite, insülin direnci ve oksidatif stres önemli rol oynar. Deneyimizde endoplazmik retikulum (ER) stresi azaltarak insülin direncini kırmak ve sonuçta karaciğer yağlanmasını azaltmak hedeflendi. Bu amaç için ER stresini azaltan Azoramide tercih edildi. Her biri 10'ar fareden oluşan 4 grup oluşturuldu. Karaciğer yağlanması oluşturmak amacıyla fruktoz ve azoramide + fruktoz gruplarının 70 gün boyunca %30'luk fruktozlu su içmeleri sağlandı. Bu sürenin sonunda azoramide ve azoramide + fruktoz gruplarına azoramide 150 mg/kg dozda 7 gün süreyle gavaj yoluyla uygulandı. Daha sonra farelerin kanları alındıktan sonra karaciğerleri de alınıp tartıldı. Karaciğer dokularında GRP78, XBP-1 ve p-Akt/total Akt düzeyleri immünohistokimya ve western blot yöntemleriyle incelendi. Aynı zamanda H-E, Oil-Red O ve Sudan Black boyalarıyla karaciğerlerdeki yağlanma değerlendirildi. Serumda ise ALT, AST, GGT, trigliserit, total kolesterol, VLDL, LDL, HDL, açlık glukoz ve insülin düzeylerine bakıldı. Azoramide'nin karaciğer yağlanmasını histopatolojik açıdan kayda değer derecede düzelttiği görüldü. Anahtar Sözcükler : Alkolik olmayan yağlı karaciğer hastalığı, İnsülin direnci, Endoplazmik retikulum stresi, Azoramide
Özet (Çeviri)
Non-Alcoholic Fatty Liver Disease (NAFLD) represents liver diseases that are assessed in a wide range of spectrum, from simple fatty liver to cirrhosis. Obesity, insulin resistance and oxidative stress play an important role in the pathogenesis of NAFLD. Reducing insulin resistance by decreasing endoplasmic reticulum (ER) Stress and ultimately minimising hepatic steatosis was aimed in this experiment. Azoramide, which reduces ER stress, was preferred for this purpose. Four groups, each of which consists of 10 mice were created. Fructose and azoramide + fructose groups were administered drinking water containing 30% fructose to create liver steatosis for 70 days. At the end of this process, 150 mg/kg azoramide was applied to azoramide and azoramide + fructose groups via gavage for 7 days. Following blood of mice is taken, their livers also were taken and weighted. GRP78, XBP-1 and p-Akt /total Akt levels were examined with immunohistochemistry and western blot methods in liver tissues. At the same time, adiposity in the liver was evaluated with H-E, Oil-Red O and Sudan Black dyes. ALT, AST, GGT, triglyceride, total cholesterol, VLDL, LDL, HDL, fasting glucose and insulin levels were measured in serum. It was observed that azoramide improved fatty liver histopathologically at a significant level.