Özel bir hastanede kemoterapi alan hastaların yaşadıkları sorunlar ve hemşirelik bakımı memnuniyetinin belirlenmesi
Problems of patients who receive chemotherapy in A special hospital and determination of nursing care satisfaction
  1. Tez No: 522927
  2. Yazar: AYTÜL YÜNTEM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADALET KUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Kanser, Kemoterapi, Hasta, Hasta memnuniyeti
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışma, özel bir sağlık kurumunda ayakta kemoterapi tedavisi alan hastaların yaşadığı sorunlar ve hemşirelik bakımındaki memnuniyetlerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma evrenini, 2017 yılı Kocaeli ili Gebze ilçesi merkezinde faaliyet gösteren Özel Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesinde kemoterapi alan hastalar oluşturmaktadır (N=120). Araştırmanın örneklemi için çalışmaya katılmayı kabul eden tüm hastalar çalışmaya dahil edilmiştir. Veri Toplama Aracı olarak; örneklem grubuna ait sosyodemografik veri elde edilmesine yönelik“Tanıtıcı Bilgiler Formu”,“Nightingale Semptom Değerlendirme Ölçeği”ve“Kemoterapi Hastalarında Hemşirelik Bakımı Memnuniyet Ölçeği”kullanılmıştır. Veri toplama çalışması, 1 Haziran- 20 Eylül 2017 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Hastaların yaş ortalaması 56.66 ±13,06 yaş, %35'i 51-60 yaş grubunda, %40'ı normal kilolu, %51,7'si kadın, %71,7'si evli, %35'i üniversite mezunu; %55'i emekli, %78,3'ü çalışmıyor, %51,7'i şehir merkezinde ve %80'i apartmanda yaşadıklarını bildirmişlerdir. Hastaların iyilik alt puan ortalamaları;“fiziksel iyilik hali”(1,08±0,65);“sosyal iyilik hali”(1,03±0,84);“psikolojik iyilik hali”(1,16±0,91);“genel iyilik hali”(1,09±0,68);“hemşirelik bakımı memnuniyeti”(138,55±11,90); olarak saptanmıştır. Hastaların iyilik hali alt boyutları ile hemşirelik bakım memnuniyeti ''Genel İyilik Hali'' ve ''psikolojik iyilik hali'' arasında çok yüksek, pozitif yönde anlamlı ilişki bulunmaktadır (r=0.903; p=0,0000.05). Kemoterapi tedavisi alan hastaların iyilik halleri ve bakım memnuniyetlerini ortaya koyan daha geniş kapsamlı çalışmaların yapılması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the problems experienced by patients who received chemotherapy treatment in a private healthcare institution and their satisfaction with nursing care. The research population consists of patients who received Chemotherapy in Private Anatolian Health Center Hospital (N = 120), which is located in Gebze district of Kocaeli province in 2017. All patients who agreed to participate in the study for the sample of the study were included in the study. As Data Collection Tool;“Introductory Information Form”,“Nightingale Symptom Assessment Scale”and“Nursing Care Satisfaction Scale”were used to obtain sociodemographic data of the sample group. Data collection work was conducted between 1 June and 20 September 2017. The mean age of the patients was 56.66 ± 13.06, 35% in the 51-60 age group, 40% in the normal weight, 51.7% in the female, 71.7% in the married, 35% graduate; 55,0% of the patients are retired, 78,3% are not working, 51,7% are living in the city center and 80% are living in apartment buildings. Patients' mean subscale of wellness;“Physical well-being”(1,08 ± 0,65);“State of social well-being”(1,03 ± 0,84);“Psychological well-being”(1,16 ± 0,91);“General well-being”(1.09 ± 0.68);“Nursing care satisfaction”(138,55 ± 11,90); respectively. Nursing care satisfaction, general wellbeing status and psychological well-being status of the patients were significantly higher and there was a significant positive correlation (r = 0.903, p = 0,000