Erkilet Taşhan Mahallesi (Kocasinan\Kayseri) heyelanının coğrafi analizi
Geographic analysis of Erkilet Taşhan neighborhood (Kocasinan\Kayseri) landslides
  1. Tez No: 522982
  2. Yazar: MEHMET ÇAVUŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TAMER ÖZLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Taşhan mahallesi, Heyelan, Kayseri, Yemliha barajı, Coğrafi Bilgi Sistemleri, Erciyes
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmada Taşhan Mahallesi heyelanının coğrafi analizi yapılmıştır. Taşhan mahallesi İç Anadolu Bölgesinin Orta Kızılırmak Bölümünde, Kayseri İlinin Kocasinan İlçesi sınırları içinde yer alır. Çalışma esas itibariyle Coğrafi bilgi sistemlerine dayanmaktadır. Heyelana etki eden parametrelerin tespiti ve parametrelerden sayısal haritaların üretilmesi, üretilen faktör haritalarının ağırlıklı çakıştırılması esas alınan yöntemdir. Araştırma sahasına en yakın meteoroloji istasyonları verileri enterpolasyon ve Schreber yöntemleriyle çalışma alanına uyarlanarak iklimsel özellikleri açıklanmıştır. Çalışma sahasında Anadolu'nun iç kesimlerinde hüküm süren yarı kurak iklim şartları görülmektedir, doğal bitki örtüsü büyük ölçüde tahrip olmuştur. Lokal alanlarda ağaç ve çalı formunda bitki örtüsü kalmıştır. Bunlar ise günümüzde İnsan baskısıyla karşı karşıyadır. Morfolojik olarak Plato yamacına karşılık gelen araştırma sahası Erciyes volkanik kompleksi içinde yer almaktadır. Yemliha baraj gölüne kıyısı olan Taşhan mahallesinde birbirinden bağımsız heyelanlar gelişmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, Taşhan neighborhood landslide's had been made geographic analysis. Taşhan neighborhood, which central anatolia region's middle Kızılırmak area,, located within the boundaries of Kocasinan district of Kayseri province. The study is mainly based on geographic information systems. Determination of the parameters which is affecting the landscape and the production of digital maps from the parameters are based on weighted registration of the generated factor maps. Data of the nearest meteorological stations to the research area, climatic characteristics are explained with interpolation and Schreiber methods by adapting to work area. In the working area, prevalent semi-arid climatic conditions are observed in the inner part of anatolia and natural vegetation has been destroyed to a great extent. In the local areas had remained plant cover in the form of trees and bushes. Now, these are opposed to human oppression. Morphologically, the research site corresponding to the plato slope is located within Erciyes volcanic complex. Independent landslides develop in the Taşhan neighborhood, which is a shore along Yemliha dam lake. Key Words Taşhan neighborhood, Landslide, Kayseri, Yemliha Dam, Geographic İnformation Systems, Erciyes