Kayseri Erkilet havaalanındaki uçak emisyonlarının incelenmesi
Investigation of aircraft emissions in Kayseri Erkilet airport
- Tez No: 317935
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKER YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kayseri Erkilet Havaalanı, Uçak Emisyonları, Taksi Zamanı, İniş-Kalkış Süreci, Kayseri Erkilet Airport, Aircraft Emissions, Taxi Time, Landing-Take off Cycle
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sivil Havacılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu tezde, Kayseri Erkilet Havaalanındaki (ASR) iniş-kalkış yapan uçaklardan kaynaklanan emisyon gazları hesaplanmıştır. İniş-kalkış süresince emisyon gazlarına taksi zamanının etkisi ayrıca incelenmiştir. Hem yakıt oranları hem de emisyon faktörleri Uluslar Arası Sivil Havacılık Organizasyonu (ICAO) Motor Bilgi Bankasından alınmıştır. Bu veriler Kayseri Erkilet Havaalanı civarındaki uçuştan kaynaklanan emisyonları hesaplamak için kullanıldı. Bu çalışmada, 2008-2010 yıllarına ait uçak emisyonlarının hesaplanmasında Devlet Hava Meydanları İşletmesinden (DHMİ) alınan uçuş bilgileri kullanılmıştır. Kayseri Erkilet Havaalanı için salınan emisyon değerleri maksimum 2010 yılında ve 177,94 t/yıl, minimum değer 2008 yılında ve 138,71 t/yıl olarak hesaplanmıştır. Emisyon miktarının yaklaşık olarak %70'i iç hat uçuşlarından, geriye kalan %30'u dış hat uçuşlarından kaynaklanmıştır. İniş-kalkış sürecinde 4 dk'lık taksi süresinde meydana gelen artış veya azalış emisyon yayılan %15.3'luk bir değişim göstermektedir. Bu çalışmadaki metot kullanılarak benzer havaalanlarındaki uçak emisyonları tahmin edilebilir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, emissions gases including NOx, CO, HC from aircrafts during landing and take-off have been calculated in Kayseri Erkilet Airport. Effect of taxi time on emissions gases has also been investigated. Both fuel flow rates and emission factors are taken from International Civil Aviation Organization (ICAO). These data have been used to calculate aircraft emissions including NOx, CO, HC at Kayseri Erkilet Airport. In this study, aircraft emissions were carried out using flight data recorded by the State Airport Authority for the years 2008-2010. Maximum and minimum aircraft emissions are calculated as 177.94 t/year in 2010 and 138.71 t/year in 2008, respectively. Approximately 70% of these emission amounts are released at domestic flights and the remainder 30% is released by International flights. The estimations show that an increase of 4 min in taxi time causes in an increase of 15.3% in LTO emissions of aircraft. The results of study can be used to predict aircraft emissions around airports.