Son trimestirdeki gebelerin doğum tutumunun karşılaştırılması: İki şehir örneği
Comparison of the attitudes of pregnant women in the last trimester towards delivery: :Examples from two cities
- Tez No: 523050
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURSEN BOLSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Doğum, Doğum tutumu, Doğum korkusu, Birth, Birth Attitude, Fear of Birth
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: Bu çalışma ile son trimestirdeki gebelerin doğum tutumlarının, etkileyen faktörlerin belirlenmesi ve iki şehir örneği ile bölgesel olarak karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma tanımlayıcı tiptedir. Manisa ve Malatya İllerindeki iki Kamu Hastanesindeki son trimestrdeki gebelerle yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini Manisa ve Malatya Kamu Hastanelerindeki 2014 yılı toplam canlı doğum sayısı N: 9452 (Manisa:3128, Malatya:6324), örneklemi 370 (Manisa: 123, Malatya: 247) gebe oluşturmuştur. Bulgular: Gebelerin yaş ortalaması Manisa'da 25.56±4.86, Malatya'da 24.96±4.30, her iki şehirde de gebelerin çoğunluğunun normal doğumu tercih ettikleri, doğum yapmak için Malatya'daki gebelerin Manisa'dakilerden daha fazla oranda doğum evini, Manisa'dakilerin Malatya'dakilerden daha fazla oranda özel hastaneyi tercih ettikleri belirlenmiştir. Malatya'daki gebelerin doğum tutum ölçeği puan ortalaması Manisa'dakilerden daha yüksektir (Manisa:34.78±10.76, Malatya: 37.51±9.82), (p=0.01). Her iki şehirde de gebelik haftası 36 ve üzeri, gebelik yaşı ileri, geliri giderden az, çekirdek aile yapısında olan gebelerin doğum tutum ölçeği puan ortalaması daha yüksek bulunmuştur. Doğum tutum ölçeği puan ortalaması doğumunu nerede yapacağına henüz karar vermemiş olanların en yüksek, özel hastanede yapacak olanların en düşük olarak belirlenmiştir. Sonuç: Doğumunu nerede yapacağına ve kimin yaptıracağına henüz karar vermemiş olanların doğum korkularının daha yüksek olduğu bulunmuştur. Primipar gebelerin sosyo-demoğrafik değişkenleri dışında doğum korkusunu etkileyen en önemli faktörün doğum sürecine yönelik bilinmezlikleri ve karar verme sürecine katılamamaları şeklinde yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to determine the birth attitudes of pregnant women at the last trimester, and the factors affecting them and to make a regional comparison by two sample cities. Material and method: This descriptive study was conducted in two public hospitals in Manisa and Malatya provinces with pregnant women in the last trimester. The research universe consisted of all live births in Manisa and Malatya public hospitals in 2014 (Manisa: 3128, Malatya: 6324; Total: 9452) and the sample consisted of 370 pregnant women (Manisa: 123, Malatya: 247). Results: The mean age of the pregnant women was 25,56±4,86 in Manisa and 24,96±4,30 in Malatya. Most of the pregnant women in both cities preferred normal birth. Pregnant women in Malatya preferred more commonly maternity hospital than pregnant women in Manisa. Pregnant women in Manisa preferred private hospitals more commonly than pregnant women in Malatya. The mean Birth Attitude Scale score of pregnant women in Malatya was higher than in Manisa (Manisa: 34,78 ± 10,76, Malatya: 37,51 ± 9,82) (p = 0,01) In both cities the mean Birth Attitude Scale scores were higher in pregnant women who are at or above 36th gestational week, have advanced pregnancy age, have income lower than expenditure and have nuclear family structure. The mean Birth Attitude Scale score was the highest in the pregnantwho have not decided where to give birth and was the lowest in the pregnant who decided to give birth at a private hospital. Conclusion: Birth fear was higher for pregnant women who have not decided where to give birth and who will help labor. Apart from socio-demographic variables, the most important factors that affect fear of childbirth in primipar women were uncertainties about the birth process and their inability to participate in the decision-making process.