Konjenital kalp hastalığı bulunan çocuk hastalarda ağız diş sağlığına bağlı yaşam kalitesinin değerlendirilmesi
To evaluate the oral health related quality of life in children with congenital heart disease
- Tez No: 523187
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜL TOSUN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Dentistry, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Ağız diş sağlığına bağlı yaşam kalitesi, Diş çürüğü, Konjenital kalp hastalıkları, Ağız diş sağlığına bağlı yaşam kalitesi, Diş çürüğü, Konjenital kalp hastalıkları
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu tez çalışmasında, konjenital kalp hastalığı tanısı konmuş, 3-6 yaş aralığındaki çocuklarda, dmft değerleri ve gelişimsel mine defekti görülme oranını tayin etmek, plak ve gingival indeks değerlerini hesaplamak, bu değerleri sağlıklı çocuklardan elde edilen veriler ile karşılaştırmak, aynı zamanda konjenital kalp hastalığına sahip çocukların ağız diş sağlığına bağlı yaşam kalitesini geçerliliği ve güvenirliği kanıtlanmış ECOHIS (Early Chıldhood Oral Health Impact Scala) ölçeği kullanarak belirlemek amaçlanmıştır. Bu çalışma, Nisan 2018-Temmuz 2018 tarihleri arasında Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Kardiyoloji bölümüne başvurmuş ve konjenital kalp hastalığı teşhisi konulmuş çocuklar ile Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti bölümüne başvurmuş sağlıklı çocuk hastalarda gerçekleştirilmiştir. Konjenital kalp hastalığı bulunan çalışma grubundaki çocuklarda dmft değeri 5,45 iken sağlıklı çocuklardan oluşan kontrol grubunda 5,36 olarak bulunmuştur. Çalışma grubunda gelişimsel mine defektine 75 kişinin 4 ünde rastlanmışken, kontrol grubunda 1 kişide gelişimsel mine defekti görülmüştür. Çalışma grubunda plak indeks değeri 1,15, gingival indeks değeri 0,97 iken kontrol grubunda plak indesk değeri 1,13, gingival indeks değeri 1,04 olarak bulunmuştur. Yapılan çalışmanın sonucunda çürük miktarı, plak indeksi, gingival indeks ve gelişimsel mine defekti varlığı açısından her iki grup arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Yaşam kalitesi ölçek skorları ortalaması çalışma grubunda 7,46, kontrol grubunda 7,026 olarak bulunmuştur. Her iki grup arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı değildir. Bu tez çalışmasına göre, çürük miktarı her iki grupta da fazladır. Bu durum her ne kadar kalp hastalığı bulunan çocuklar için pulpal enfeksiyonlara bağlı bakteriyemi riski açısından önem arz etse de, her iki gruptaki dmft değerlerinin fazlalığı çürüğün hala önemli bir halk sağlığı problemi olduğu kanıtlamıştır. Bu bağlamda erken çocukluk çağı çürüğü açısından risk altında olan KKH'lı çocuklar dâhil olmak üzere bu yaş grubundaki çocuklara koruyucu, önleyici tedavilerin verilmesi ve ailelerin bilinçlendirilmesi ile çürük miktarı azaltılabilir. Her iki grup arasında yaşam kalitesi ölçek skorları açısından anlamlı bir fark olmasa da, genel sağlığa bağlı yaşam kalitesi azalmış olan KKH'lı hasta grubunda ağız diş sağlığına bağlı yaşam kalitesinin de azaldığı sonucuna ulaşılmıştır. Bu hastalarda ağız diş sağlığına bağlı yaşam kalitesini artırmak adına bu hastalara yönelik ağız diş sağlığı hizmetlerinin iyileştirilmesi ve geliştirilmesi gerektiği düşünülmektedir. Konjenital kalp hastalığı bulunan çocuklarda ağız diş sağlığının iyileştirilmesi, ağız diş sağlığına bağlı yaşam kalitesini artırarak genel sağlığa bağlı yaşam kalitesini artırmaya yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, we aimed to determine the prevalence of caries and developmental enamel defect in children aged 3 to 6 years, to determine plaque and gingival index values, to compare these values with the data obtained from healthy children and also it is aimed to determine oral health related quality of life of the children having congenital heart disease by using ECOHIS (Early Chıldhood Oral Health Impact Scala) whıch is proven as areliable and valid scale. This study was carried out between April 2018 and July 2018 in Selçuk University Faculty of Medicine, Department of Pediatric Cardiology children diagnosed with congenital heart disease and applied to Selcuk University Faculty of Dentistry Department of Pedodontics in healty children. In the study group with congenital heart disease, dmft value was found to be 5,45 while it was found to be 5,36 in healthy control group. In the study group, developmental enamel defect was found in 4 out of 75 person, while in control group one person had developmental enamel defect. In the study group plaque index value was found as 1.15 and gingival index value was 0.97, while ın the control group plaque index was 1.13 and gingival index was 1.04. As a result of the study, no significant difference was found between the two groups in terms of decay amount, plaque index, gingival index and developmental enamel defect. The mean quality of life scale scores was 7.46 in the study group and 7.026 in the control group. The difference between the two groups was not statistically significant. As a result of the study, no significant difference was found between the two groups in terms of decay amount, plaque index, gingival index and developmental enamel defect. According to the current study, the amount of caries was high in both groups. Although this condition is important for the risk of bacteremia due to pulpal infections for children with heart disease, the excess of dmft in both groups has proven that dental caries has still been still an important public health problem. In this context, the amount of caries can be reduced by giving preventive treatments to children in this age group, including children with CHD who are at risk for early childhood caries, and raising awareness of families. It was concluded that the quality of life related to oral health decreased in CHD patients with decreased quality of life due to general health. In order to improve the quality of life related to oral health in these patients, it is thought that oral health care services for these patients should be improved and enhanced. Improving oral health in children with congenital heart disease will help to improve the overall health-related quality of life by improving the oral health related quality of life.