Ağız çalkalama solüsyonlarının CAD-CAM sistemlerinde kullanılan çeşitli geçici kron materyallerinin uzun dönem renk stabilitelerine olan etkisinin in vitro olarak incelenmesi
In vitro evaluation of the effect of mouthrinses on long-term color stability of CAD-CAM provisional materials
  1. Tez No: 523188
  2. Yazar: AYŞE AKSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FUNDA BAYINDIR
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: CAD-CAM, renk, ağız çalkalama solüsyonları, CAD-CAM, color, mouth rinses
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı farklı ağız çalkalama solüsyonlarının CAD-CAM sistemlerinde kullanılan çeşitli geçici kron materyallerinin uzun dönem renk stabilitelerine olan etkisinin in vitro olarak incelenmesidir. Materyal ve Metot: Bu tez çalışmasında Vita CAD Temp (Vita Zahnfabrik, Almanya), Ceramill Temp (Amann Girrbach, Avusturya) ve Telio CAD (Ivoclar Vivadent, Lihtenştayn) materyalleri kullanılmıştır. Bu materyal gruplarının her birinden 40'ar adet olmak üzere toplam 120 adet, 10 mm çapında ve 2 mm kalınlığında disk şeklinde örnekler CAD-CAM sistemleri ile üretilmiştir. Solüsyon grupları ise Klorheks, Tantum Verde ve Listerine Stay White ile kontrol grubu olarak distile su şeklinde belirlenmiştir. Örneklerin solüsyonlarda bekletilmeden önceki ve bekletildikten sonraki renk ölçümleri spektrofotometre (SpectroShadeTM MICRO; MHT Optic Research AG, Milan, İtalya) cihazı ile yapıldı ve renk parametreleri (L *, a *, b *, ΔE) CIE Lab (Comission Internationale de L'Eclairage) sistemine göre hesaplandı. Elde edilen sonuçlar çift yönlü ANOVA ve Tukey testi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Tüm örneklerde renk farkı saptandı ve solüsyonların materyallerde oluşturdukları renk farkları istatistiksel olarak anlamlı bulundu. (p˂0.001) Elde edilen bulgulara göre en yüksek ΔE değeri Telio CAD örneklerde (0.51 ± 0.03), en düşük ΔE değeri ise Ceramill Temp örneklerde (0.36 ± 0.03) bulundu. Ayrıca tüm örnek grupları için en yüksek ΔE değeri Listerine Stay White'da bekletilen gruplarda (0.59 ± 0.03) görüldü. En düşük renk değişimi ise (ΔE) ise Tantum Verde'de bekletilen örnek gruplarında (0,34 ± 0.03) belirlendi. Sonuç: Farklı solüsyonlarda bekletilen tüm örneklerde renk değişiklikleri oluşmuştur. Ancak bu farklar klinik olarak gözle görülebilir seviyede değildir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to evaluate the effect of mouthrinses on long-term color stability of different CAD-CAM provisional materials. Material and Method: In this study, Vita CAD Temp (Vita Zahnfabrik, Germany), Ceramill Temp (Amann Girrbach, Austria) and Telio CAD (Ivoclar Vivadent, Liechtenstein) materials were used. Forty disc-shaped specimens (10 mm diameter and 2 mm thickness) from each material (a total of 120 specimens) were prepared by CAD-CAM systems. The solution groups were determined as Klorhex, Tantum Verde, Listerine Stay White and distilled water as control group. The colors of all specimens were measured with a spectrophotometer (SpectroShadeTM MICRO; MHT Optic Research AG, Milan, Italy) and the color parameters (L*, a*, b*, ΔE) were calculated according to the CIE Lab (Comission Internationale de L'Eclairage) color system before and after storage in the solutions. The results were asseseed using two way ANOVA and Tukey test. Results: The samples displayed color changes after immersion, and comparison of the discoloration from the oral rinses revealed significant differences (p˂0.001). The highest ΔE value was found in Telio CAD samples (0.51 ± 0.03) and the lowest was found in Ceramill Temp samples (0.36 ± 0.03). For all samples tested, the highest ΔE values were observed in Listerine Stay White groups (0.59 ± 0.03). The lowest color difference for all materials was observed in the Tantum Verde groups (0,34 ± 0.03). Conclusion: Within the limits of this study all samples showed color changes after immersion in different mouth rinses. However the color changes of the samples were not perceivable clinically.