Drama ve diksiyon öğretiminin spor eğitimcisi adayı öğrencilerin mesleki yeterliliklerine etkisi
Examining the effects of drama and elocution education on the professional competences of physical education teacher candidate students
  1. Tez No: 523386
  2. Yazar: TUĞÇE KIZILET
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KUBİLAY ÇİMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Eğitimi, Spor, Health Education, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Drama, diksiyon, program değerlendirme, spor eğitimcisi görüşleri, Drama, Elocution, Program Assessment, Sports Training Specialists
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu araştırmada, drama ve diksiyon eğitiminin spor bilimleri lisans eğitim programları içerisinde yer almasıyla ilgili öğrencilerin görüşlerinin bazı değişkenler açısından değerlendirilmesi yapılmıştır. Uygulanan anket sonucunda aldıkları puanların değişkenlere göre değişip değişmediği araştırılmıştır. Tarama modelli betimsel nitelikli araştırmanın evrenini, Türkiye'deki bazı üniversitelerin spor bilimleriyle ilgili birimlerinde okuyan öğrenciler oluşturmaktadır. Türkiye'deki 18 üniversitede okuyan 1723 öğrenciye araştırmacı tarafından geliştirilen anket uygulanmıştır. Anketin Cronbach Alpha güvenirlik katsayısı 0.93 bulunmuştur. Verilerin analizi, SPSS 20,0 isimli paket programda gerçekleştirilmiştir. Verilerin analizinde Kruskal Wallis H-testi ve Mann Whitney-U testi kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, drama ve diksiyon eğitiminin sporcu üzerinde oluşturacağı etkiler açısından, spor eğitimcisi adaylarının drama ve diksiyon derslerine yönelik tutumlarında bireysel spor yapanların daha olumlu, okudukları sınıflar arasında farklılaşma olduğu ve son sınıfta olumlu yaklaşımın arttığı ortaya konulmuştur. Erkek ve kadın adayları arasında tutum açısından farklılaşma olduğu ve kadın adayların drama ve diksiyon eğitimini sporcu üzerinde oluşturacağı etkilerini daha fazla önemsedikleri görülmüştür. Kitap okuma alışkanlığının da yüksek olması olumlu yönde etkilemektedir. Adaylarının tutumlarında, bölümleri, yaş grupları, sinema ve televizyon izleme alışkanlıkları değişkenlerine göre farklılaşmadığı görülmüştür. Araştırma sonuçlarına göre, drama ve diksiyon eğitimi sonuçlarının spor eğitimcisi üzerinde oluşturacağı davranış değişikliklerinin, sporcuya yansımasıyla ilgili etkilerin değerlendirilmesinde yine bireysel sporların ön plana çıktığı görülmektedir. Bir önceki değerlendirme sonuçlarına benzer şekilde, üniversiteler, sınıflar ve cinsiyetler arasında farklılık olduğu görülmektedir. Sonuçlara göre, yine kitap okuyanların diğerlerine göre drama ve diksiyon eğitimini daha fazla önemsemektedirler. Adaylarının drama ve diksiyon eğitimi sonuçlarının, spor eğitimcisi üzerinde oluşturacağı davranış değişikliklerinin etkilerine yönelik tutumlarında yaş grupları, sinema ve televizyon izleme alışkanlıkları değişkenlerine göre farklılık olmadığı görülmüştür. Araştırma kapsamındaki spor eğitimcisi ve sporcu işbirliği üzerinde oluşturacağı etkileriyle ilgili görüşlerinin değerlendirilmesinde, öncekilerle benzer şekilde bireysel sporlarda önem derecesi daha yüksek çıkmaktadır. Spor eğitimcisi üzerinde oluşturacağı etkinin değerlendirilmesinde, üniversiteler, bölümler, sınıflar, cinsiyetler, kitap okuma alışkanlıkları, sinema ve televizyon seyretme alışkanlıkları arasında farklılık olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In the present study, it was aimed to examine the opinions of students on the inclusion of drama and elocution education within the undergraduate education of sport sciences in terms of some variables. After applying a questionnaire, it was examined if the scores changed depending on the variables. The universe of this descriptive survey study consists of the students studying at sport-related departments of several universities in Turkey. The questionnaire developed by the researcher was applied to 1892 students studying at 18 universities in Turkey. The number of questionnaires taken into evaluation is 1723. The Cronbach's Alpha reliability coefficient was calculated to be 0.93. The data analysis was performed using SPSS 20.0 package software. During the analyses, Kruskal Wallis H-test, and Mann Whitney-U test were employed. According to the results, it was determined that, from the aspect of effects that drama and elocution education would have on the athlete, the ones doing personal sports have more positive attitudes among the physical education teacher candidates, and that there were differences between the semesters; the positive attitude increased in last semester. It was also determined that there were differences between male and female candidates; the female candidates pay more importance to the effects that drama and elocution education have on the athlete. High level of reading habit has also more positive effect. It was also found that the attitudes of candidates did not vary depending on their departments, age groups, and habits of watching movie or TV. viii According to the study results, it can be seen that the individual sports athletes come to the forefront in evaluating the effects related with the reflections of behavioral changes that the outcomes of drama and elocution education cause on the sports trainers. Similarly to the previous assessment results, it can be seen that there were differences between universities, classes, and genders. According to the results, the ones reading books pay more importance to the drama and elocution education. It was observed that there was no difference between the age groups and between watching movie or TV regarding the effects of behavioral changes, which the outcomes of drama and elocution education will have on the sports trainers. In evaluating the opinions on the effects to be had on the cooperation between sports trainer and athlete within the scope of present study, the significance level increases among the individual sports. In evaluating its effects on sports education, it can be seen that there were differences between the universities, departments, semesters, genders, reading habits, and watching movies or TV.