Fotoğrafta kurgusal yaklaşımlarda mekan kavramı
Concept of space in fictional approaches in photograph
- Tez No: 523626
- Danışmanlar: DOÇ. SEÇKİN TERCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Mekân, Kurgusal, Figür, Anlatı, Fotoğraf, Space, Fictional, Figure, narration, photography
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fotoğraf Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Fotoğraf Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Kurgusal yaklaşımlarda mekân kavramı, mekânın tanımlamaları, felsefe ve kavramlar dahilinde karşılaştırmaların yapıldığı; bu karşılaştırmalar dahilinde tercih edilen kullanım biçimlerini ele almaktadır. Yapılan karşılaştırmalar aynı zamanda eser üzerindeki etkileri ve anlamlandırmalarını da içermektedir. Kurgusal yaklaşımlarda mekân kavramında sanatçıların mekânı kullanım biçimleri, bu kullanım biçimlerine göre yöntemleri ve yönelimleri ele alınmıştır. Bu süreçte kurgusal yaklaşımlarda mekân kavramı, mekânın kullanım biçimleri ve hazırlık aşamaları gibi süreçler göz önünde bulundurularak temel nitelik taşıyan başlıklar altında irdelenmiştir. Bu başlıklar:“Kavram Olarak Mekân”,“Fotoğrafta İçerik Olarak Mekânın Anlamlandırılması”ve“Mekân Kurgu İlişkisi”. Mekânın fotoğrafçı ya da sanatçı tarafından kullanım biçimine göre belirli bir yaklaşım tarzı belirlemesi, belirlediği yaklaşım tarzına göre mekân ile olan ilişkisi eserin ortaya koyulma sürecini belirlemektedir. Kültürel yapı ve coğrafya üzerinde bulunan mekân, sanatçının söylem biçimini ve eleştirel olarak yaklaştığı konuyla olan ilişkisini belirlemektedir. Aynı zamanda sanatçının mekânı yorumlama, oluşturma şekli de sanatçının çalışma şeklini ortaya koyan bir süreçtir. Mekân bu anlamda eserin içerik olarak anlamlandırılması ve sahnelenmesinde yapı taşı niteliğindedir. Kurgusal yaklaşımlarda mekân kavramı, sanatçının ya da fotoğrafçının kişisel, toplumsal, politik olarak eleştirel açıdan ele aldığı eserin temelini oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
The space concept in fictional approaches deals with the definition of spaces, comparisons within the philisophies and conceptions, and preferred application methods within these comparisons. These comparisons involves the impacts and interpretations on works as well. In the space concept in fictional approaches, the utilization styles of artists, the methods and tendencies in terms of these utilization styles were discussed. During this process, the space concept in fictional approaches was studied under essential topics by taking into consideration some processes such as utilization styles of space and preperation phases. These topics are:“Space as a Concept”, Interpretation of Space as a Content in Photograpy“ and ”Space-Fiction Relation". Determining a manner of approach with respect to the utilization style of space by the photographer or artist, the relationship between the artist and the space within the determined manner states the formation process of the work. The space settled on cultural structure and geography determines the discourse manner of the artist and his/her relation with the topic which s/he critically deals. At the same time, the artist's interpretation and formation style of the space is a process that indicates the artist's way of work. In this sense, the space is a keystone for the interpretation and presentation of the work. The space concept in fictional approaches underlies the work that the performer or photographer deals critically by personal, social, and political approaches.