Lojistik işletmelerinde sabit varlık yatırımlarının muhasebeleştirilmesi: VUK ile TMS karşılaştırması
Accounting for fixed asset investments in logistics businesses: Comparison of TPL and TAS
- Tez No: 523651
- Danışmanlar: DOÇ. AYŞE NECEF YERELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Lojistik, Sabit Varlık Yatırımları, Vergi Usul Kanunu, Türkiye Muhasebe Standartları, Logistics, Fixed Asset Investments, Tax Procedure Law, Turkey Accounting Standards
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
Lojistik işletmelerinde sabit varlık yatırımları çok büyük öneme sahiptir ve bu durum sabit varlık yatırımlarının muhasebeleştirilmesini lojistik işletmeleri için ayrıca önemli hale getirmektedir. Bu çalışmada lojistik işletmelerinde sabit varlık yatırımlarının muhasebeleştirilmesi incelenmiş, konu ile ilgili Vergi Usul Kanunu ve Türkiye Muhasebe Standartları hükümleri karşılaştırılmıştır. Çalışmada lojistik ile ilgili genel bilgiler verildikten sonra yatırım kavramı ve lojistik işletmelerinde sabit varlık yatırımları anlatılmıştır. Daha sonra bir lojistik işletmesinin sabit varlıkları ile ilgili Vergi Usul Kanunu'na göre yaptığı muhasebe kayıtları incelenmiş, aynı kayıtlar Türkiye Muhasebe Standartları'na göre tekrar yapılmış ve aradaki farklılıklar belirtilmiştir. Farklılıklarla ilgili açıklamalar yapılırken, Büyük ve Orta Boy İşletmeler İçin Finansal Raporlama Standardı'nda yer alan hükümlere de kısaca yer verilmiştir. Son olarak da farklılıklara ilişkin değerlendirmeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Fixed asset investments in logistics business is very important, which makes it important for logistic enterprises to account for fixed asset investments. In this study, the accounting of fixed asset investments in logistics enterprises was examined, about the topic Tax Procedure and the provisions of Turkey Accounting Standarts were compared. After giving general information about logistics in work, investment notion and fixed asset investments in logistics companies are explained. Then examined a logistics company accounting records relating to fixed assests according to Tax Procedure Law, the same records again made Turkey Accounting Standarts and the difference is indicated. While making explanations about the differences, briefly the provisions in the Financial Reporting Standard for Large and Medium Sized Enterprises are also included. Finally, assessments of differences have been made.