ТЕМА ЛИШНЕГО ЧЕЛОВЕКА В РОМАНЕ ОРХАНА ПАМУКА СНЕГ И В РОМАНЕ ТУРГЕНЕВА РУДИН
Orhan Pamuk'un Kar ve Turgenyev'in Rudin romanlarında gereksiz insanlar konusu
- Tez No: 523684
- Danışmanlar: PROF. DR. HURŞİT İSAYEV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Karşılaştırmalı Edebiyat, Türk Dili ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature, Comparative Literature, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Orhan Pamuk, «Kar», «gereksiz inlanlar», Rudin, Orhan Pamuk, «Snow», «superfluous man», Rudin
- Yıl: 2018
- Dil: Rusça
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rus Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
XIX. yy. Rus edebiyatının diğer güncel konular dışında «gereksiz insan» sorunu büyük önem taşımaktaydı. Taplum tarafından kabul edilmeyen insanlar; Puşkin, Lermontov, Turgenyev, Gonçarov, Dostoyevski ve Tolstoy gibi Rus edebiyatının altın çağ yazarlarının dikkatini çekmişti. «Gereksiz insanların» zengin galerisi günümüzde de farklı araştırmacılar için ilgi odağı olmaya devam etmektedir. Bu tez çalışmasında «gereksiz insanların» Rus edebiyatında ve dolayısıyla Rus toplumunda nasıl ortaya çıktığına dair versiyonlar araştırıldı ve incelendi. «Gereksiz insanların» «Byron kahramanı», Don Kişot ve Hamlet'ten geldiği, ve aynı zamanda XVIII – XIX yy. Rus toplumunun bir sistem olarak çöküşünün sonucu gibi versiyonlar araştırıldı. Günmüz Türk edebiyatı yazarlarından Orhan Pamuk 2002 yılında ana kahramanın «gereksiz insan» özellikleri olan «Kar» adlı siyasi bir roman yazdı. «Gereksiz insan» özellikleri Turgenyevin «Rudin» adlı romanının başkahramanı ile karşılaştırma yapılarak ortaya çıkartıldı. Bu tez çalışmasının amacı; «Kar» romanında ana kahramanın «gereksiz insan» özelliklerini, inceleme ve karşılaştırma metodları kullanılarak ortaya çıkartmaktır.
Özet (Çeviri)
Among other issues in nineteenth-century Russian literature, one of the most pronounced questions was the question of «superfluous man». People unrecognized by society attracted the attention of outstanding writers of the golden age, among which there are Griboedov, Pushkin, Lermontov, Turgenev, Goncharov, Dostoevsky and Tolstoy. A rich gallery of «superfluous people» to this day is the subject of research of various researchers. In the thesis, a research analysis of the versions of the «superfluous man» in Russian literature and, actually, in Russian society was carried out. The versions of the origin of the «superfluous man» from the «Byronic hero», Don Quixote and Hamlet were considered, and also the version of the appearance of the“superfluous man”through the crisis of the Russian social system of the end of the XVII - the beginning of the XIX century was considered. The Turkish novelist Orhan Pamuk wrote the political novel «Snow» in 2002, in which he portrayed the main character Ka in the role of «superfluous man», which is confirmed by his similar life with Turgenev's Rudin. In the thesis, whose goal is to identify the qualities of the «superfluous man» in the main character of the novel «Snow», are used research and comparative methods.