Yeni kalkınmacı devlet yaklaşımı ve Türkiye ekonomisi için gerekliliği
New developmental state approach and its necessity for Turkey's economy
  1. Tez No: 523859
  2. Yazar: MEHMET SU
  3. Danışmanlar: DOÇ. ERKAN TOKUCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: New Developmental State, Policies of Developments, Turkey Economics
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Türkiye Cumhuriyeti kurulduğu günden bu güne kadar toplumun refahını artırmak için hep bir kalkınma arayışında olmuştur. Yeni kurulduğunda özel sektöre sanayileşme fırsatı vermesine rağmen özel sektörün fırsatı değerlendirmemesi üzerine Türkiye, yurtdışındaki gelişmeleri de iyi değerlendirip ekonomiye müdahale dönemini başlatmıştır. 1930 yılından 1980 yılına kadar aralıklarla ve istikrarsız yapılan müdahaleler, 1980 yılından itibaren ülke dışındaki gelişmelere paralel olarak sonlandırılmış ve müdahalenin olmadığı serbest bir dönem başlamıştır. Günümüze kadar etkili olan bu dönemde uygulamadaki neo liberal politikaların özel sektöre bir gelişme sağlamadığı ve özel teşebbüsü rekabete hazır olmadığı bir arenada yarışmaya ittiği gözlemlenmiştir. Bu çerçevede özel sektörün mevcut durumu göz önünde bulundurulduğunda devletin kuruluş dönemindeki gibi özel sektörün devletin müdahalesine ihtiyaç duyduğu anlaşılmıştır. Bu çalışmada devletin ihtiyaç duyduğu iktisadi kalkınma politikalarına bir öneride bulunulmuştur. ANAHTAR KELİMELER: Yeni Kalkınmacı Devlet, Kalkınma Politikaları, Türkiye Ekonomisi.
Özet (Çeviri)
Republic of Turkey has been in search of developing to increase the level of its citizens welfare since established. Although Turkey gave an opportunity of industrialization to private sector, but private sector missed the opportunity. Then Turkey started to intervene in its economy by considering the great depression happened abroad. Intervened unsteady and occasionally from 1930 to 1980 years economic interventions, as from 1980, were terminated in parallel with the latest advances accured in abroad and It was launched a new period in Turkey. In this period that lasted till now, it has been observed that neo liberal policies which are in practise today have not made progress so far and they forced private enterprises to compete in an arena in which they were not good enough. In this context, when it is taken the current case of the private sector into consideration, it is understood that it is required an economical intervention for Economy of Turkey like in the era of establishment of the state of Turkey. In this study, it has been recommended some economic policies for Turkey's economics which it needed.