Sağlık hizmetlerinin pazarlanmasında fiziksel ortam ve bir uygulama
Physical evidence on healthcare marketing with an application
- Tez No: 523862
- Danışmanlar: PROF. DR. MERT UYDACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Pazarlama, Hizmet Pazarlaması, Pazarlama Karması Elemanları, Sağlık Hizmetlerinde Pazarlama, Fiziksel Ortam Bulguları, Marketing, Service Marketing, Marketing Mix Elements, Marketing in Health Services, Physical Evidence
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hastane İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Amaç: Sağlık hizmeti veren kuruluşların fiziksel ortam bulgularını uygulayıp uygulamadığının incelenmesi, yapılan uygulamaların literatür bilgileri ile uyumluluğunun değerlendirilmesi, yasal zorunluluk gereği yapılması gereken uygulamaların yerine getirilip getirilmediğinin saptanması, hangi oranda kullanıma sunulduğunun tespit edilmesi ve görülen eksikliklerin ortaya çıkarılarak tavsiyede bulunulmasıdır. Gereç ve Yöntem: İstanbul il sınırları içinde hastane kompleksi yapısına sahip bir özel hastaneden izin alınarak gerçekleştirilen çalışma, hastane ziyaretlerinde gözlemleme, yüzyüze görüşme ve ilgili dokümanların incelenmesi ile elde edilen bulguların toplanması ve literatür ile karşılaştırılması şeklinde yapılmıştır. Bulgular: Araştırmada fiziksel ortam bulguları hastane dışı, hastane içi ve diğer fiziksel ortam bulguları şeklinde kategorize edildi. Dış ortam bulguları olarak tesisin planlanması, çevre düzenlemesi, hastanenin dış dizaynı, ulaşım ve otopark; iç ortam bulguları olarak iç dizayn, hasta odası çeşitleri, aydınlatma, renk, mobilya ve dekorasyon, doku, havalandırma, iklimlendirme, gürültü, müzik, koku, işaret ve semboller; diğer fiziksel ortam bulguları olarak hastanenin isimlendirilmesi, çalışan kıyafet ve üniformaları, web sitesi, tanıtıcı ve bilgi verici dokümanlar ve çalışanların tavır ve davranışları araştırılmıştır. Sonuçlar: Sonuç olarak hastanenin ulaşım olanaklarının çok iyi olduğu, otopark alanlarının yetersiz, çevre düzenlemesinde eksikliklerin olduğu, kullanılan işaret ve sembollerin amacına uygun, hasta odalarının tek kişilik standart, suit ve VIP olarak düzenlendiği, bu odaların gün ışığından faydalandığı, havalandırma ve iklimlendirmenin yasal zorunluluklara uygun şekilde düzenlendiği, gürültüye karşı yeterince önlem alındığı tespit edildi. Sonuç olarak hastanenin fiziksel ortam bulgular açısından yeterli ancak otopark ve çevre düzenlemesi konusunda geliştirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: To examine if organizations offering health services apply physical evidences, evaluation of performed applications, compliance with the literature knowledge, to detect if applications required to be applied due to legal obligations are performed, to detect at which rates they are offered to service and revealing the seen deficiencies and to make suggestions. Instrument and Method: The study carried out by obtaining permission from a hospital complex within the borders of Istanbul province was conducted in a manner of observation, face-to-face interview during hospital visits, examining relevant documents, collecting obtained findings and comparing literature. Finding: During the study, physical evidences were categorized as non-hospital, in-hospital and others. Planning the plant as outdoor physical evidences was searched as environment planning, external design of the hospital, transportation, car parking area internal indoor physical evidences; internal design, patient room types, lightening, color, furniture and decoration, texture, ventilation, air conditioning, noise, music, odor, signs and symbols and other physical evidences were searched as naming the hospital, clothes and uniforms of workers, web site, promotional and informatory documents and attitudes and behaviors of workers. Conclusions: As a result, it has been detected that transportation facilities of the hospital are very good, car parking areas are insufficient, environment planning has deficiencies, symbols and signs used fit for the purpose, patients rooms are designed as single standard, suit and VIP, these rooms benefit from sunlight, ventilation and air conditioning are arranged in accordance with legal obligations and sufficient precautions are taken against noise. As the result, the hospital is sufficient in terms of physical evidences but car parking areas and environment planning need to be improved.