Özel bir okulun kuruluş sürecindeki deneyimler: Bir durum çalışması
Experiences during the founding of a private school: A case study
  1. Tez No: 523953
  2. Yazar: ŞÜKRÜ ORKUN KABAKLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞİRİN KARADENİZ ORAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Özel Okul, Özel Okul Kurucusu, Özel Okul Yöneticisi, Private School, Private School Founder, Private School Manager
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Planlaması Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışma, bir özel okulun kuruluş sürecinde yaşanan deneyimleri belirlemek konusunu ele almaktadır. Araştırmanın evreni 2017-2018 öğretim yılında İstanbul'un Esenyurt, Beylikdüzü, Avcılar, Florya ve Başakşehir ilçelerinde bulunan özel okullardır. Örneklemi ise bu 5 özel okulda görevli 2 kurucu 4 kurucu müdür ve 10 yönetici olmak üzere toplam 16 kişidir. Nitel veri toplama tekniği ile yapılan bu araştırmada, yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Veriler, araştırmacı tarafından önceden planlanmış sorular, yüz yüze sorularak alınan cevaplar halinde elde edilmiştir (Türnüklü, 2000). Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından konuda tecrübeli kişilerin görüşleri alınarak geliştirilmiş olan 5 sorulu görüşme formu kullanılmıştır. Sistematik bir süreç olan nitel veri analizinde ilk olarak veriler ayrıştırılır, çözümlenir ve düşünce ve görüşler birleştirilerek bir sentez yoluna gidilir. Bu araştırmada okul yöneticileri görüşmelerinde toplanan veriler betimsel analiz yöntemi ile çözümlenmiştir. Görüşmeler neticesinde katılımcıların düşüncelerinin okulun kurulması ve açılması aşamasında resmi prosedürlerin çok olduğu, denetlemeye gelen resmi kurumlar ve MEB Müfettişleri benzer kurumlar arasında farklı kararlar vererek onayın daha fazla gecikmesine neden olduğu sonucunda birleştiği görülmüştür. Bu durum özel okul açma düşüncesinde olan yatırımcılar üzerinde olumsuz etki yaratmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study covers the challenges of founding a private school. The universe of this study is 5 private schools located in Esenyurt, Beylikdüzü, Avcılar, Florya and Başakşehir districts of Istanbul during 2017-2018 period. Sample group is 2 founders, 4 founder principals and 10 supervisors in charge of these schools. Qualitative data collection techniques were used, and semi-structured interviews were performed for this study. Data is gathered in the form of answers given to the pre-prepared questions asked in face-to-face interview. (Türnüklü, 2000) As the data collection tool, questionnaire form with 5 questions was used which was developed by the researcher by taking the opinions of people who are familiar with the subject. In qualitative data analysis, which is a systematic process, the data are first decomposed and analyzed. Thoughts and opinions are merged into a synthesis. In this study, the data collected in the interviews of the school administrators were analyzed by descriptive analysis method. In the interviews, it was observed that the participants have a consensus that official procedures in the establishment and opening of the school is plenty and different judgements given out by inspectors from government institutions and MEB for similar schools and delays the approval furthermore. This situation has a negative effect on the investors who are thinking about opening private schools.