Kadın girişimciliği ve karşılaştıkları sorunlar: Çanakkale ili örneği
Women entrepreneurship and encountered problem's: The case of Çanakkale province
  1. Tez No: 523982
  2. Yazar: EMİNE AÇIL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR TOPKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, kadın girişimci, sorunlar, Çanakkale, Investigation, entrepreneur women, problems, Çanakkale
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Çanakkale'de girişimci kadınların yaşadığı sorunların tespit edilmesi ve giderilmesi konusunda yapılabileceklerin saptanması bu araştırmanın amacını oluşturmaktadır. Araştırmanın evrenini Çanakkale ilinde girişimci 200 kadın oluşturmaktadır. Bu araştırmada araştırmacı tarafından geliştirilen anket formu kullanılmıştır. Yapılan analiz sonucuna göre Aile Yaşamında Yaşanan Sorunlar Ölçeğinin faktör yükleri 0,620 ile 0,897 arasında değişen 6 soru ve tek boyuttan oluştuğu görülmektedir. Ölçeğin Cronbach's Alfa katsayısı 0,824 olarak hesaplanmıştır. Araştırmada geliştirilen ölçeğin alt faktörleri faaliyet öncesinde ekonomik sorun yaşama, faaliyet öncesi sorun yaşama, faaliyet sırasında ekonomik sorun yaşama, faaliyet sırasında sorun yaşama durumu, faaliyet öncesinde bilgi eksikliği ve toplumsal sorun yaşama şeklinde oluşturulmuştur. Bu faktörlere göre demografik ve girişimcilik bilgileri (Yaş, eğitim durumu, medeni durum, çocuğu olma durumu, çocuk sayısı, işletmenin hukuki yapısı, faaliyet gösterdiği sektör, bünyesinde çalışan kişi sayısı, önceki uğraşa sayısı, ailenin girişimci olma durumu) arasında istatistiksel olarak anlamlı sonuçlara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to determine what can be done in finding and eliminating the problems experienced by entrepreneur women in Çanakkale. The universe of the research is composed of 200 entrepreneur women in the province of Çanakkale. A questionnaire developed by the researcher was used in this research. According to the analyzed results, it is seen that Factor Loads of Family Life Questionnaire consist of 6 questions and one dimension, ranging from 0,620 to 0,897. The Cronbach's alpha coefficient of the scale was calculated as 0.824. The sub-factors of the scale that was developed in the research were formed as economic problems before the activity, problems before the activity, economic problems during the activity, problems during the activity, lack of information before the activity and social problems. According to these factors statistically significant results have been found between demographic and entrepreneurial information (age, educational status, marital status, child status, number of children, legal structure of the employer, sector in which they operate, number of working people, number of previous occupations).