Kadın girişimcilerin karşılaştıkları sorunlar ve çözüm önerileri: Amasya ili örneği
Problems of women entrepreneurs and solution proposals: Example of Amasya
  1. Tez No: 716686
  2. Yazar: TUĞBA ŞENCAN KUKUŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞÜKRAN SIRKINTIOĞLU YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, Kadın Girişimciliği, Profil, Amasya, Entrepreneurship, Women Entrepreneurship, Profile, Amasya
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Küreselleşme ile artan rekabet ortamında varlığı sürdürebilmenin, ekonomide sürdürülebilir büyüme ve toplumsal gelişme sağlamanın, her geçen gün artış gösteren işsizlik sorunu için çözüm bulmanın en önemli araçlarından birisi“girişimcilik”olarak görülmektedir. Girişimciliğin çok yönlü olarak geliştirilmesi tüm ülkelerin öncelik verdikleri konular arasında bulunmaktadır. Yıllar içerisinde hem ekonomik hem de toplumsal açıdan önem kazanan bir diğer önemli konu da“kadın girişimciliği”alanında yaşanan gelişmelerdir. Meydana gelen siyasi ve ekonomik gerçekler sadece erkek nüfusunun çalışmasının yetersizliğini ortaya çıkarmış böylece kadınların da mevcut işgücüne katılmasını zorunlu kılmıştır. Kadın girişimciliğinin önünün açılması sayesinde sadece toplumsal ve ekonomik sorunlara çözüm bulunması sağlanmamış, aynı zamanda kendilerine ait özel işletmelere sahip olmaları nedeniyle ekonomik bağımsızlıklarını ve özgüvenlerini elde ederek toplumsal statülerinin daha da yükselmelerine imkân sağlanmıştır. Bu olumlu imkânların elde edilmesinde girişimcilik çok ciddi bir araç olarak kabul görmektedir. Tez çalışmasında Amasya il merkezi ve ilçelerinde resmi kayıtlı kadın girişimcilerin profilleri belirlenerek mevcut çalışma koşullarının incelenmesine gayret gösterilmiş; kadınları girişimciliğe iten nedenler ve özelliklerinin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Çalışmada tüm veri anket aracılığıyla elde edilmiş ve istatistiki bulgulara yer verilmiştir. Kadın girişimcilerin gerek kendi işletmelerini kurmada gerekse de faaliyetlerini sürdürme aşamasında karşılaştıkları sorunlar arasında en üst sıralarda“sermaye temini”ve“vergi yükü ”nün geldiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
“Entrepreneurship”is seen as one of the most important tools of sustaining the existence in an increasingly competitive environment with globalization, providing sustainable growth and social development in the economy, and finding an important solution for the increasing unemployment problem. Multidimensional development of entrepreneurship is among the priorities of all countries. Another important issue that has gained importance both economically and socially over the years is the developments in the field of“women entrepreneurship”. The political and economic realities that emerged only revealed the inadequacy of the male population, thus making it compulsory for women to participate in the existing workforce. By opening the way for women entrepreneurship, not only solutions to social economic problems were found, but also because of their own private businesses, their economic independence and self-confidence helped them increase their social status. Entrepreneurship is considered as a very serious tool in obtaining these positive opportunities. In the thesis study, the profiles of women entrepreneurs registered in Amasya city center and its districts were determined and an effort was made to examine the current working conditions; Efforts have been made to reveal the reasons and features that push women to entrepreneurship. All the data obtained in the study were obtained through questionnaires and statistical findings were emphasized. It has been determined that“capital supply”and“tax burden”are among the highest problems encountered by women entrepreneurs both in establishing their own businesses and in their activities.