Ergenlerin problemli internet kullanımı ve sosyal hizmet uygulama önerileri
Problematic internet usage in adolescents and social work implementation suggestions
  1. Tez No: 524123
  2. Yazar: BETÜL ÖZGÜR YÖRÜK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN HÜSEYİN TAYLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: ergenler, problemli internet kullanımı, Adolescents, Problematic Internet Usage
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Günümüzde yaşamın ayrılmaz bir parçası haline gelen ve dört bir yanımızı saran internetin tüm yaş gruplarına hitap etmesi, kullanıcı profilini de genişletmektedir. Özellikle ergenlerin interneti aşırı kullanmaları, internetin problemli kullanımına yol açmaktadır. Ergenlerin problemli internet kullanım eğilimlerinin incelendiği bu çalışmada, gençlerdeki problemli internet kullanımının profili, problemli internet kullanımına yol açan etkenler ve ergenlerdeki problemli internet kullanımına karşı bir önlem olarak sosyal hizmet uygulamalarının önemi ele alınmıştır. Çalışmada ortaokul ve lise öğrencilerinde, problemli internet kullanımına sebebiyet veren nedenler ve bu nedenleri ortadan kaldırmaya katkı sağlayacak çözümleri ortaya koymak için makro düzeyde uygulanabilecek sosyal hizmet uygulama önerilerinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Kocaeli il merkezindeki ortaokul ve lise okullarından temsilen seçilen 8 ortaokul ve lisede öğrenim gören 599 öğrenci üzerinde, öğrencilerin problemli internet kullanımlarını belirlemek için Ceyhan,Ceyhan ve Gürcan(2009)'ın geliştirmiş olduğu“Problemli İnternet Kullanım Ölçeği-Ergen”kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre;günde ortalama 3 saatin üzerinde internette zaman geçiren Kocaeli il merkezindeki ortaokul ve lise öğrencileri, interneti en çok sosyal medya, sohbet-chat, dizi, film, video izleme ve yükleme amacıyla kullanmaktadır. Bu araştırmada, sosyal çalışmacıların, diğer kurum ve kuruluşların, problemli internet kullanımını azaltmak amacıyla koruyucu ve önleyici çalışmalar düzenlemesi için öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The fact that the internet, which has become an integral part of life nowadays and which surrounds us all, appeals to all age groups, also extends the user profile. Excessive use of the internet, especially by adolescents, leads to problematic use of the internet. This study examines problematic internet usage trends of adolescents and discusses problematic internet usage in adolescents, factors that cause problematic internet usage and the importance of social internet implementation suggestions as a measure against problematic internet use of adolescents.I n the study, it is aimed to determine the social service implementation suggestions that can be applied at the macro level to reveal the reasons leading to problematic internet usage and the solutions that can contribute to the elimination of these reasons in the secondary and high school students.“Problematic Internet Usage Scale-Adolescent”developed by Ceyhan, Ceyhan and Gürcan (2009) was used to determine the problematic internet usage of the 599 students attending 8 secondary and high schools representing secondary and high schools in Kocaeli Province. According to the findings obtained in the research, secondary school and high school students in the city center of Kocaeli, who spend more than 3 hours on the internet on average, use the internet mostly for social media, chatting, watching and uploading series, films, or videos. In this research, suggestions were made for social service workers, other institutions and organizations to organize preventive activities in order to reduce problematic internet usage.