Ünı̇versı̇te öğrencı̇lerı̇nde bağlanma stı̇llerı̇, rumı̇nasyon ve depresyon düzeyı̇ arasındakı̇ ı̇lı̇şkı̇nı̇n ı̇ncelenmesı̇
Examining the relationship between attachment style, rumination and depression amoung university students
  1. Tez No: 524172
  2. Yazar: BÜŞRA YAĞMUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT SÜTÇİGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: bağlanma stilleri, depresyon, ruminasyon, attachment style, depression, rumination
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu araştırmanın amacı, üniversitede öğrenimlerine devam etmekte olan öğrencilerin bağlanma stilleri, depresyon düzeyleri ve ruminasyon düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Bu araştırmanın örneklem grubu 2017-2018 Diyarbakır Dicle Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde öğrenim gören 290 üniversite öğrencisinden oluşmaktadır. Araştırmada veriler, Demografik Bilgi Formu, Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri II, Beck Depresyon Ölçeği ve Kısa Ruminasyon Ölçeği ile elde edilmiştir. Verilerin analizinde normal dağılmayan veriler için, Mann-Whitney U ve Spearman Sıralama Korelasyon Katsayısı, normal dağılım gösteren veriler için T-testi ve One Way Anova analizleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda bağlanmanın alt boyutu olan kaçınma ve kaygı ile ruminasyon arasında ilişki olmadığı saptanmıştır. Ruminasyon ile depresyon düzeyleri arasında pozitif yönlü, orta dereceli anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır. Kaygı ve depresyon düzeyleri arasında zayıf düzeyde, negatif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur. Kaçınma ve depresyon düzeyleri arasında ise orta düzeyde, negatif yönde anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur. Elde edilen bulgular ilgili literatür temelinde tartışılmış ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the relationship between attachment styles, depression level and rumination level amoung university students. 298 students who study at Dicle University of Economic Department in Diyarbakır formed researcher's questionnaire. The questionnaire consists of four scales, namely, Demographic Information Form, Experience Close Relationship Inventory, Beck Depression Inventory and Short Version of Ruminative Response Sclae. In data analysis, for non-scattering data Mann Whitney-U Test, Spearman Correlation; for normal scattering data T-test and One Way Anova analyses were used. As a result of this research, there is no significant relationship between rumination and anxiety- avoidance as a subscale of attachment styles. There is moderate positive relationship between rumination and depression. The relationship between anxiety and depression is found a weak negative correlation. It is investigated that there was moderate negative correlation between avoidance and depression level.