Burnout among English language teachers in Igdir province
Iğdır ili İngilizce öğretmenlerinin tükenmişliği
  1. Tez No: 524216
  2. Yazar: HACER PINAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GENCER ELKILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Tükenmişlik, İngilizce Öğretmenleri, Lise, Tükenmişlik Alt Boyutları, Burnout, English Language Teachers, High School, Burnout Dimensions
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışma, İngilizce Yabancı Dil öğretmenlerinin tükenmişlik düzeylerinin yaş, cinsiyet, medeni durum, çocuk sayısı, deneyim, iş yükü, eğitim durumu, okul türü ve okuldaki pozisyonu gibi bazı demografik özellikleri açısından araştırmayı ve şu anki stres düzeleri ve öğretmenleri tükenmişliğe iten nedenleri araştırmayı amaçlamaktadır. Araştırma Iğdır'da 6 farklı lisede görev yapan 73 İngilizce öğretmeni kapsamaktadır. Katılımcılara yirmi iki maddeden oluşan Maslach Tükenmişlik Ölçeği (MBI) uygulanmış ve rastgele seçilen on katılımcıyla açık uçlu sorular içeren görüşme yapılmıştır. Bu çalışmanın karma yöntem tasarımı vardır. MBI tarafından elde edilen nicel veriler SPSS yazılım paketi kullanılarak analiz edilmiştir. Sonuçlara göre, EFL öğretmenlerinin orta düzeyde duygusal tükenmişlik ve kişisel başarıları vardır, ancak düşük duyarsızlaşmalarına sahiptirler ve sonuçlar, öğretmenlerin tükenmişlik düzeyi ve değişkenler arasında anlamlı bir fark olmadığını göstermiştir; İngilizce öğretmenleri arasında tükenmişliğin tek önemli nedeni, mevcut stresleridir. Çalışma, çalışma koşullarının, ağır iş yükünün, öğrencilerin, kişisel beklentilerin, meslektaşların ve ebeveynlerin ve yönetici tutumlarının İngilizce öğretmenlerinin tükenmişliği üzerinde bir etkiye sahip olduğu sonucuna varmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the burnout levels of English Foreign Language teachers in terms of some demographic features like age, gender, marital status, number of children, years of experience, workload, educational background, type of school, and position at school and current level of stress and look for the factors leading to their burnout. The participants of this study included 73 EFL teachers working at 6 different high schools in Igdır, Turkey. Maslach Burnout Inventory (MBI) consisting twenty-two items was applied to the participants, and open-ended interview questions were administered to ten randomly chosen participants. This study has mixed method design. The quantitative data was obtained by MBI was analyzed by using SPSS software pack. According to results, EFL teachers have moderate levels of emotional exhaustion and personal accomplishment but they have low depersonalization and also the results showed that there was no significant difference between the variables and teachers' burnout level; the only significant contributor of burnout among the English language teachers is their current stress. The study concluded that working conditions, heavy workload, students, personal expectations, colleagues and the attitude of parents and management have an impact on EFL teachers' burnout.