Türkiye'de yerel medyanın sorun alanlarının çalışma ilişkilerine etkisi: Antalya örneği
Effect of problem areas of local media on labour relations in Turkey: Antalya example
- Tez No: 524220
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAD KARADUMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Local Media, Labor Relations, Problematic Issues, Antalya
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bu çalışma, yerel medyanın başlıca sorun alanlarının çalışma ilişkilerine etkisini incelenmeyi amaçlamaktadır. Çalışmada yerel medyanın başlıca sorun alanları ve bu sorun alanlarının çalışma ilişkilerine etkisi Antalya örneğinde incelenmiştir. Çalışma dört ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Türkiye'deki yerel medyanın tarihine değinilmiştir. İkinci bölümde Türkiye'deki yerel medyanın yapılanması, sorun alanları ve çalışma ilişkileri tartışılmıştır. Üçüncü bölümde Antalya yerel medyasının geçmişten günümüze gelişimi incelenmiştir. Çalışmanın son bölümünde ise toplanan veriler analiz edilmiştir. Verilerin toplanmasında anket tekniği kullanılmıştır. Antalya yerel medyasında çalışan 150 kişiye 49 sorudan oluşan anket uygulanmıştır. Veriler SPSS 24 programı ile analiz edilmiştir. Analizler neticesinde elde edilen bulgulara göre, sırasıyla yerel medyanın başlıca sorun alanlarından ekonomi odaklı sorunlar, medyada sendika odaklı sorunlar, mesleki özgürlükten yoksunluk, emek odaklı sorunlar, çalışanların niteliği odaklı sorunlar, haber kaynakları odaklı sorunlar, ilan reklam odaklı sorunlar, tiraj ve reyting odaklı sorunlar çalışma ilişkilerini yüksek oranda etkilerken, teknolojik yetersizliklerin çalışma ilişkilerine etkisi düşüktür. Ayrıca yerel medyadaki sorunlar azaldıkça çalışanların iş tatmini, kuruma bağlılığı ve mesleğin saygınlığına olan inancının arttığı görülmüştür. Anahtar Kelime:Yerel Medya, Çalışma İlişkileri, Sorun Alanları, Antalya
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the effect of major problem areas of local media on working relationships. In the study, the main problem areas of the local media and their effect on the working relations of these problem areas were examined in the example of Antalya.The study consists of four main parts. In the first chapter it has been mentioned local media's history in the Turkey.In the second part of the structuring of the local media in Turkey, problem areas and working relations were discussed. In the third chapter, the daily development of the local media of Antalya was examined.In the last part of the study, collected data were analyzed. Survey technique was used to collect data. A questionnaire consisting of 49 questions was applied to 150 people working in the local media in Antalya.Data were analyzed with SPSS 24 program. Based on the findings of the analyzes, it is seen that the main problems of the local media are economy oriented problems, media oriented trade union oriented problems, lack of professional freedom, labor oriented problems, qualifications of employee oriented problems, news sources oriented problems, advertising oriented problems, circulation and rating oriented problems while the effects of technological inefficiencies on working relationships are low.Moreover, as problems in the local media have diminished, employees' belief in job satisfaction, commitment to the organization, and respect for their profession has increased.