Sıçanda mezenter arter iskemi reperfüzyon (I/R) modelinde saint john's wort ekstresinin hasar önleyici ve intestinal apoptozis üzerine etkileri
Effects of saint john's wort extract on damage prevention and intestinal apoptosis in the patients with mesenteric arterial ischemia reperfusion (I / R)
  1. Tez No: 524251
  2. Yazar: MEHMET ONUR GÜL
  3. Danışmanlar: UZMAN CEBRAİL AKYÜZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Saint John's Wort, İskemi Reperfüzyon, Apoptoz, Saşnt John's Wort, İschemia Reperfüsion, Apoptosis
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Serbest oksijen radikalleri iskemi/reperfüzyon (İ/R) hasarının patofizyolojisinde apoptoza yol açarak önemli rol oynamaktadır. Bu çalışmada süperior mezenterik arter İ/R hasarında Saint John's Wort'un (SJW) olası koruyucu etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmamızda Wistar albino sıçanlarda anestezi altında superior mezenterik arter 45 dakika süreyle klempe edilerek iskemi periyodu oluşturuldu. Bu sürenin sonunda reperfüzyona bırakılan hayvanlar 1 saat sonra dekapite edildi. SJW (300 mg kg-1, i.p.) ya da SF uygulamaları iskemi öncesi 3 gün boyunca, iskemiden 30 dakika önce ve reperfüzyondan hemen önce perioral olarak uygulandı. Kontrol grubu sıçanlara sham operasyonu ve serum fizyolojik uygulaması yapıldı. Serum örneklerinde laktat dehidrogenaz (LDH) aktivitesi, TNF-α ve IL-1β ölçüldü. İnce barsak dokusunda malondialdehit (MDA) ve glutatyon (GSH) düzeyleri ile myeloperoksidaz (MPO) ve Na-K ATP az aktiviteleri, bcl-2 , kaspaz 3 ve kaspaz 9 düzeyleri ölçüldü. İskemi/reperfüzyon serum LDH TNF-α ve IL-1β ile ince barsak dokusunda MDA düzeyleri ile MPO aktivitesini yükseltirken, ince barsak GSH düzeyleri ile NA-K ATP az aktivitelerini azaltmıştır. Yine ince barsak doksunda kaspaz 3 ve kaspaz 9 düzeyleri IR grubunda kontral grubuna göre artmış, bcl-2 düzeyleri azalmıştır. SJW uygulaması ile bu değerler kontrol seviyelerine yaklaşmıştır. Bu sonuçlar SJW'nin I/R sırasında görülen oksidan hasarı azaltarak ince barsak fonksiyonlarını düzelttiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Free oxygen radicals play an important role in inducing apoptosis in the pathophysiology of ischemia / reperfusion (I / R) injury. In this study, it was aimed to investigate the possible protective effect of Saint John's Wort (SJW) on superior mesenteric artery I / R injury. In our study, the superior mesenteric artery was clamped for 45 minutes under anesthesia in Wistar albino rats, and the ischemic period was established. At the end of this study, animals left to reperfusion were decapitated after 1 hour. SJW (300 mg kg-1, i.p.) or SF administration was administered periorally for 3 days before ischemia, 30 minutes before ischemia and just before reperfusion. The control group was subjected to sham operation and saline application to the rats. Lactate dehydrogenase (LDH) activity, TNF-α and IL-1β were measured in serum samples. Malondialdehyde (MDA) and glutathione (GSH) levels, myeloperoxidase (MPO) and Na-K ATP less activities, bcl-2, caspase-3 and caspase-9 levels were measured in the small intestine. Ischemia / reperfusion elevated MDA levels and MPO activity in the small intestine with serum LDH, TNF-α and IL-1β and reduced small bowel GSH levels and NA-K ATP activities. In the small intestine, caspase-3 and caspase-9 levels were increased in the IR group compared to the control group and bcl-2 levels were decreased. With SJW application these values approach control levels. These results demonstrate that SJW improves small bowel function by reducing oxidative damage seen during I / R .