Memenin iki cm'den küçük lezyonlarında meme lezyon eksizyon sisteminin etkinliği ve sonuçları
The effi̇cacy and results of the breast lesi̇on exci̇si̇on system on the lesi̇ons smaller than TWO CM
- Tez No: 524250
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYSUN ŞİMŞEK ÇELİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Meme biyopsi, Memede kitle, Meme Lezyon Eksizyon Sistemi, Radyofrekans
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Meme Lezyon Eksizyon Sistemi (BLES) ile kitle eksizyonu yapılan hastaların demografik özellikleri, lezyonların radyolojik özellikleri ve patoloji sonuçlarını birlikte değerlendirerek BLES'in etkinliğini incelemek. Materyal ve Metod: Bu retrospektif çalışmaya, 2014-2017 yılları arasında kliniğimizde 20 mm ve altındaki lezyonlarına BLES işlemi uygulanan hastalar dahil edildi. Bulgular: BLES ile kitle eksizyonu yapılmış 123 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların 13'ünde 2 adet kitle eksizyonu yapıldığı saptanarak toplamda 136 adet kitlenin radyoloji ve patoloji raporları incelendi. Çalışma dahilindeki hastaların %86'sında Meme Görüntüleme Raporlama ve Bilgi Sistemi (BIRADS) 3-4 olarak raporlanan ve yakın takip ya da biyopsi gerektiren lezyonlar olduğu, ayrıca çalışmaya dahil edilen vakaların yaklaşık %17'sinin özgeçmiş ve/veya soy geçmişinde meme kanseri hikayesi bulunduğu görüldü. İşlem sonrası patoloji raporları incelendiğinde; 109 fibroadenom, 1 intraduktal papillom, 3 lenfadenit, 1 sklerozan adenozis, 5 duktal ektazi, 7 adenozis, 4 fibrozis, 1 fibröz mastopati, 1 kompleks sklerozan adenozis, 1 papillomatozis, 2 epitel hiperplazisi ve 1 granülomatöz mastit olgusunun hiçbirinde piyes sınırında lezyon devamlılığı saptanmadı. Olguların devam eden radyolojik takiplerinde de aynı lokalizasyonda lezyon olmadığı ve mikrokalsifikasyon nedeni ile opere edilen 5 olguda patolojinin kaybolduğu saptandı. Sonuç: 20 mm ve altındaki radyolojik ve/veya patolojik olarak yakın takip gerektiren veya riskli meme lezyonlarında BLES tam eksizyon sağlama özelliği ile hem tanı hem tedavi aşamasında başarılı sonuçlar vermektedir. Benign lezyonlarda başarı oranı artmakla beraber, bazı kriterlere sahip yüksek riskli lezyonlarda da cerrahi gereksinimi azaltma potansiyeline sahiptir.
Özet (Çeviri)
Aim: To evaluate the efficacy of the BLES by investigating patients' demographic features and the pathological and radiological reports of the lesions. Materials and methods : In this retrospective study, we analyzed radiological and pathological reports of patients underwent BLES procedure between years 2014 and 2017. The study includes patients with a mass under 20 mm. Results : 123 patients underwent BLES procedure were analyzed. We investigated pathological reports of 136 masses (13 of patients had 2 masses). We noticed that %86 of the patients in this study had BIRADS 3-4 lesions which require short term follow-up or biopsy and that 17% of them had a positive breast cancer history. By observing the pathological reports after procedure, there were 109 fibroadenomas, 1 intraductal papilloma, 3 lymphadenitis, 1 sclerosing adenosis, 5 ductal ectasis, 7 adenosis, 4 fibrosis, 1 fibrous mastopathy, 1 complex sclerosing adenosis, 1 papillomatosis, 2 epitelial hyperplasia and 1 granulomatous mastitis and none of them had positive margin status. On radiological follow-up of the patients, we did not meet a residual lesion at the same location and we also were aware that 5 lesions with a microcalcification focus disappeared on follow-up. Conclusion : The BLES procedure can achieve the diagnosis and the cure of 20/